Packat ihop

Nu har jag mer eller mindre packat ihop rummet. Lite tvätt som ska med också. En del blir såklart kvar här eftersom jag inte kan få med mig allt och det råder lite oklarheter om hösten. Förhoppningsvis ska jag komma tillbaka och hämta allt inom en snar framtid.

Jag har lämnat jättemycket och ändå känns det som att väskan väger 100 kg för mycket och jag kommer garanterat få betala övervikt. Tokigt!

Lite filmer

Här kommer lite filmer från en av våra sista träningar tillsammans.




Nu är det inte långt kvar

Förlåt för dålig bloggning, men har ju som sagt varit ute i Haslemere. Träffat Mädz, Lottie, Oliver, Connor och alla andra en sista gång innan jag åker hem till Sverige.
Roligt har vi haft. Varit på puben, på bio, myst och tagit det lugnt!

Nu är jag iallafall hemma, kom hem sent igår kväll och idag är det att skriva klart Financial Information rapporten som står på schemat.

Imorgon ska jag lämna in den och sen är det spanska prov och sen är jag F R I! Ska ta en drink med några kompisar för att säga hej då. För på onsdag åker jag HEM!

LYCKA!

Vinst för Matthias och Totilas

Det tog ett bra tag innan årsdebuten blev av för Matthias Rath och Totilas på grund av en lätt skada, men när den väl kom gick det bra. 83,809% blev resultatet av debuten igår i tyska Hagen. Kul att dom ridit ihop sig mer tillsammans.
Dock tycker jag, personligen, att det saknas harmoni och ibland blir det dåligt flyt i rörelserna. Det dåliga flytet har nog inget att göra med Totilas i sig, utan snarare är det Matthias ridning som blir lite "brysk" ibland.

Vad tycker ni?


Avengers Assemble

Blev bio idag. Avengers Assamble, kan verkligen rekommendera! Spännande och rolig.


Träningsbilder del 2












På flykt från London

Jag har ju flytt från London några dagar för att spendera tid i Haslemere. Tillsammans med fin Mädz och min gamla au pair familj. Idag sitter vi barnvakt hos Maria åt ett random barn och här finns en helt bedårande hundvalp! Lycka!






Träningsbilder del 1








Anky och Salinero är tillbaka

Anky van Grunsven och hennes fina Salinero har inte setts till på tävlingsbanorna på länge. Tanken var att hon skulle göra comeback förra veckan i samband med tävlingarna runt världscupfinalerna, men drog tillbaka anmälan i sista stund.
Nu är de iallafall tillbaka. Idag startade den den Grand Prix i franska Saumur och slutade på en andra plats med 74,021%. Endast slagen av spanjorern Juan Manuel Munoz Diaz och Fuego de Cardenas.
Även våra egna Sofie Lexner/Charming Boy och Kristian von Krusenstierna/Biggles 1015 var med i startfältet. Sofie slutade på 68,021% och en nionde plats. Kristian red ihop 66,064% och hamnade på en femtonde plats.

Anky och Salinero

Juan Manuel
och Fuego de Cardenas

MSV debut



Den 12 maj förra året slog jag och Ponti till stort och vann en regional LA:4 hos Enköpings Fältrittklubb. Klassen där efter var vår debut i MSV, MSV C:1 för att vara exakt. Just där och då var jag inte så nöjd. Jag var så klart nöjd att vi hade debuterat och jag fick 55% som var mitt mål, men jag var ändå inte nöjd.
När jag nu tittar på filmen såhär nästan ett år senare är jag faktiskt riktigt nöjd. Hon är stadig och jämn. Den enda riktigt stora missen är vänster galoppen och det var väntat.


Hoppsan, ibland blir det fel

Fina Sezuan, som jag skrev om i det här inlägget, var gårdagens snackis i dressyrvärlden. Sedan han föddes har man alltid trott att det är Blue Hors Romanov som är pappa till den fina hingsten. Efter att Sezuan blev godkänd för avel tog man ett DNA-prov på honom, precis som med alla nygodkända hingstar.

Vad fann man då?

Jo, det är inte Blue Horse Romanov som är pappa, utan Blue Horse Zack som är det. Så tokigt det kan bli ibland, men det här upptäckandet gör ingen skillnad för godkännandet av Sezuan och det gör ju varken till från på hans talang.


Blue Horse Romanov

Blue Horse Zack

Sezuan

Framtidslöften

När man ser de här videorna känner man sig väldigt säker på att dressyrsporten har stora stjärnor att se fram emot!


Sir Donnerhall II -06

Sezuan -09

En ny stjärna föds

Stort grattis till Patrik Kittel och hans nya stjärna Uno Donna Unique som gjorde tävlingsdebut igår i Tyskland. Igår blev det en tredje plats i Prix St George med 72,061%.
Idag slog han till med vinst i Intermediaire I med hela 75,895%.


Ingen dålig premiär!




Ibland går det illa

När man håller på med hästar får man räkna med lite smällar ibland, men oj så läskigt det kan se ut!
Varken häst eller ryttare skadade sig tack och lov!


Vad hände med Totilas?

Den här videon är riktigt bra. En film som tagits fram av Professional Horse Service. Det är mycket tydligt att båda presentatörerna föredrar Edward Gal framför Mathias Rath som ryttare, men istället för att bara säga att det är så tar de sig tid att visa klipp och jämföra de båda ryttarna. Man får se dom på både Totilas och andra hästar för att visa skillnaderna.

Och ja, skillanden är enorm. Och ja, jag håller med dom i deras slutsats.

Vad tycker ni?


Idag var inte lika bra som igår

Idag var det sista lektionen för mig på Trent Park och jag fick äran att rida fina Stan igen. Jätteroligt att jobba vidare från igår! Och vi bestämde oss för att inte rida ut. Tack Lina!

Tyvärr fick vi inte någon toppenlärare idag. Missförstå mig inte, hon var inte dålig, men hon var lite väl fokuserad på ett ekipage bara. Inte konstigt då att det var den inte så framåt Kasper som tog uppmärksamheten, men ändå.
Var i princip fri ridning där vi fick jobba med det vi ville. Stan kändes lite tung i kroppen idag (jag hoppas faktiskt att det var min förtjänst) och var inte lika alert som igår, men ändå inte så seg för skänkeln som han var första gången jag satt på honom. Idag var han rätt stark i vänster tygeln från början. Så jag la min fokus på att få honom mer jämn i handen.
Blev mycket skänkelvikningar, leka med ställningen och övergångar. Stundtals släppte han jättefint, men stundtals ville han inte riktigt sätt in vänster bak ordentligt. När han blir stark i vänster är det väldigt svårt att svänga till vänster, så det gäller verkligen att rida yttersidan för glatta livet.
Till slut kändes han betydligt jämnare och bärigare och då ville instruktören jag skulle börja kolla av att han låg kvar i form och takt om jag gjorde överstrykningar eftersom hon tyckte han såg tung ut. Vilket han inte alls var, förutom att han blir stark i vänster tygel så är han frukstansvärt lätt i handen för mig. Tydligen hörde det inte till vanligheterna. Så självklart låg bästa Stan kvar i form och takt är jag förde fram handen. Så jäkla duktig!
Jobbade även på med galoppen. Vänster och höger är som natt och dag! I höger galoppen går det att leka med både formen och sprången. Han kommer tillbaka fint och jag kan plocka upp honom en bit också. Vänster galoppen är helt annorlunda, han har mycket sämre balans här och blir gärna lite djup och rak. Där hjälpte överstyrkningarna väldigt mycket och på slutet gick det att rida galoppen lite mer, men man fick inte alls samma kvalité som i höger.
Angående traven så är det väldigt mycket rörelse i honom, men han är den första jag verkligen känner att jag hittat det här nya tänket med bålen och i och med att jag blir starkare där blir också skänkeln stadigare. Jättekul när man märker skillnad i kvalitén på hästarna!
Det positiva med dagens instruktör är att när hon faktiskt säger något så håller jag med och hon och jag avslutade med en liten disskusion om vad jag skulle jobba med om jag hade Stan som ett litet projekt och vi var väldigt överens.
Dessutom fick jag väldigt trevligt beröm. Hon hade aldrig sett honom gå så bra och jag hade honom fint fram för skänkeln vilket inte heller hörde till vanligheterna. Känns verkligen jättekul att det syns att jag trivs så bra med honom!


Inte så bra

Roligt att det är största problemen på min tunnelbanelinje när jag ska iväg och rida. Tydligen har en del av tunneln rasat efter Piccadily Circus.
Får verkligen hoppas ingen blev skadad!


Vår första tävling

Pontis och min första tävling var 4 april 2010 hos Vällingby Ridsällskap. Då hade hon varit hos mig i ungefär sju månader. Det som kom hem till mig var omusklat och outbildat, men i vår debut fick vi ändå ihop 62,59%.



Helt fantastiskt

När jag ändå satt och kollade på gamla fantastiska YouTube klipp kunde jag så klart inte låta bli att kolla på det mest fantastiska av dom alla. Ingenting kan väl slå Edaward Gal och Moorlands Totilas Olympia under London Horse Show 2009, då han även satte världsrekord på 92.300%.

Jag måste erkänna att jag blir helt tårögd av det här. Det är så fantastiskt samarbete.



Något man aldrig glömmer

Finns nog ingen som är något sånär insatt i dressyr som inte minns den fantastiska Blue Hors Matine. En av vår tids mest fantastiska hästar som fick sluta sin tid alldeles för tidigt.

En annan häst i mitt förflutan

När jag var mindre red jag många, många år på Lagga ridskola. Där fanns det (nej, jag ljuger, han finns än idag) en vacker brun häst vid namn Ciazon som snabbt blev min favorit. Det var ingen liten häst, utan han är väl närmare 170 cm, men världens snällaste. Gjorde aldrig någonting dumt.
Så fort jag kunde red jag Cizen som han kallas och jag blev lite lätt sur när jag inte fick chansen att rida honom.
Han var en riktig stjärna på klubbtävlingar, både i hoppning och dressyr även om dressyr var det som var hans grej lite mer. Väldigt stadig i formen och i hans yngre dagar gick det väldigt bra att variera formen på honom också. Hans enda nackdel var att han tappade takten på höger bak i travökningarna, så det gällde att verkligen väga av hur mycket man skulle våga öka.
Jag hade honom på ridläger och vuxenläger. Han tog mig runt en del hoppbanor på klubbtävling också.
När jag blev 15-16 år började jag åka ut på lite lokala tävlingar med honom. Red bara LC/LB eftersom jag aldrig tävlat lokalt innan. Det var väldigt blandade resultat i början, men vi låg alltid mellan 57-65%.
2003 var vi med i Ridskole DM för första gången och vann på dryga 64%. Året efter var vi med igen och då slog vi på ännu större och vann på hela 72% i LB:1.
2005 ingick vi i klubbens DIV 3 lag med lite blandade resultat, men helt godkända.
På klubbtävling startade vi upp till LA:2 med vinster.
Något år senare skaffade jag foderhäst som jag satsade tävlandet på istället så Cizen och jag gick skilda vägar efter det.
Efter alla år måste jag säga att han har en speciell plats i mitt hjärt, en bättre häst att börja tävla med finns inte. Han var hur snäll som helst, åkte snällt, stod i transporten flera timmar på tävlingasdagarna, var aldrig titiig och charmade funktionärerna.





Svävar på små moln

Jag är så jäkla nöjd!

Vi slapp rida ut och fick rida en lektion idag istället. Tack och lov! Kanske bli det en uteritt imorgon, annars blir det sista lektionen på Trent Park.

Vi fick den stora äran att i princip välja vilken höst vi ville ha. Eftersom jag har många favoriter fick jag lite att tänka på, men efter lite funderande kom jag fram till att Stan skulle vara rolig att testa igen och den här gången med spö.

Vi fick rida för en ny instruktör, en man som jag tror hette Adam. Hemskt bra. Red fram självständigt med fokus på takt och balans. Hade en riktigt bra känsla från början. Jobbade mycket med halter och skrittövergångar. Hade honom framme för skänkeln mycket bättre från början än förra gången. Efter vi galopperat fram började jag flytta honom lite i öppna för att få honom lite mer igenom i kroppen. Funkade riktigt bra och några vänster öppna blev kalas!

Dagens övning var skänkelvikningar på hörnlinjen. Undan höger skänkel funkade det fint till att börja med. Rak häst som snällt flyttade undan och vilken trav det ledde till! Jättefin och taktfast! Dock blev det lite jobbigt för honom när han fick till traven, så bjudningen började försvinna i flyttningarna. Så red lite trapptänk, sidan-rakt osv. La därefter till galoppfattningar vid E till B på halvcirkel. Lite seg i fattningarna är han allt, men det är mycket häst för både honom och mig att hålla reda på.
Undan vänsterskänkel förekom han mig lite så dör fick jag också ta till trapptänket för att få honom att vänta och inte välta åt sidan. Han blir också lite stark på vänstertygeln och vill att jag ska balansera upp honom. Det blev värre ju tröttare han blev.

Avslutade med lite självständigt arbete. Jobbade ännu mer med traven och fy sjutton så fin han blev! Var bara att sitta! Jobbade även lite fattningar och dom blev riktigt kvicka. Tappar formen lite gör han ibland i fattningarna, men fick till en så galet bra höger galopp att jag förlät det. Vänster är lite svårare, men sista galoppen där var inte lika vinglig.

Stan är en ganska vanlig häst som nog har det jobbigt att komma in i sin kropp. Märks som sagt väldigt tydligt i vänstergaloppen. Han är också ganska liten i huvudet och måste få vila hjärnan ibland.

Oavsett är han en helt fantastiskt ärlig och arbetsvillig häst! Är galet nöjd med honom idag!

 


Inte jättepeppad

Sitter på tunnelbanan på väg till stallet. Ska bli kul att rida. Vad som däremot känns sådär lagom peppande är det faktum att vi valt att boka en uteritt. Det i sig är såklart roligt. Det mindre roliga är det faktum att det har regnat stadigt under i princip hela natten och det verkar inte vara uppehåll i siktet.

Dum som jag är skickade jag med min bror min regnjacka hem till Sverige, gör det var ju onödigt att ha två jackor till stallet när det var så kort tid kvar. Nu håller jag tummarna för att min Kingsland jacka är vattentät!


Hon kunde faktiskt hoppa också

Ja, Ponti alltså, men inte så mycket med mig under vår sista tid ihop. Det fick Jossa stå för. Härliga och duktiga var båda två! Jag är en sån där töntig hästägare som gråter varje gång det går bra för dom. Så varje gång dom hoppade felfritt stod jag där med en morot i handen och tårarna rinnande.






En helt underbart bra miniserie

Jag har precis kollat på dom två första avsnitten av miniserien om Titanic. Den är helt enkelt underbart bra och ni borde se den! Tror den går att kolla på nån Play grej online i Sverige, annars borde den sändas på SVT snart. Känns mycket mer äkta än Titanic från 1997 med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio. Don't get me wrong, den är en av mina absoluta favoritfilmer, men det är något visst med brittiskt skådespeleri.
Tårarna kommer ofta!


Mitt absoluta favorithjälpmedel

Om det finns någon hästmänniska som ännu inte upptäckt den fantastiska Pessoaselen eller den billigare varianten på t.ex Hööks tycker jag det är nått ni genast ska kolla upp!

Jag har aldrig varit med om något hjälpmedel som ger sånna bra resultat på i princip alla hästar. (Jag säger i princip, men jag har ännu inte träffat en häst som inte haft nytta av den).

Den får verkligen häst igenom i kroppen, sätter igång bakbenen och man har en bra chans att variera formen. Finns inget komma undan!
Att dessutom alla hästar jag träffat verkligen sett ut att trivas med arbetet är ju ett ännu bättre betyg.


Utbildningsskalan

Utbildningsskalan är något som många ryttare lätt glömmer bort. Det är ett fantastiskt bra system att använda sig av. Framförallt med den unga hästen, men också med den mer rutinerade hästen. Att gå tillbaka och checka av att allt det här sitter är något som många ryttare och hästar skulle ha stor nytta av.

Det talas inom dressyrvärlden ofta om den tyska utbildningsskalan som innefattar takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling. Utbildningsskalan har utvecklats i syfte att bevara den klassiska dressyrens principer, och skall under utbildningen av hästen verka som en god vägledning. Denna utbildningsskala bygger på ren logik och innebär att först när hästen är redo, går ekipaget vidare till nästa steg i utbildningsprocessen.

Takt: Renheten och regelbundenheten i grundgångarterna skritt (4-taktig, liksidig rörelse), trav (2-taktig, diagonal rörelse) galopp (3-taktig, oliksidig rörelse).

Lösgjordhet: Sammanhängande med takten. Lösgjordhet är en förutsättning för det riktiga arbetets kvalitet.

Stöd: Syftar på kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun. Agerar förbindelse mellan hästens fram- och bakdel, och hjälper hästen att nå en optimal balans med ryttare. Behåller taktmässigheten i alla gångarter.

Schvung: Först när takt, lösgjordhet och stöd fungerar skall utveckling av schvung ("överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt") påbörjas. Vissa hästar har av naturen mer schvung än andra.

Rakriktning: Målet med rakriktningen är en symmetrisk häst, som såväl på rakt som böjt spår spårar, det vill säga går hästen med bakbenen i linje med frambenen. En symmetrisk, liksidig häst, arbetar med samma mängd vikt på båda bakbenen och håller därför en jämn kvalitet på sina rörelser åt vartdera håll.

Samling: Detta avancerade steg är sammanhängande med takt, lösgjordhet, stöd, schvung och rakriktning, och kan ej uppnås utan alla dessa steg. Korrekt samling innebär en förskjutning av tyngdpunkten bakåt, så att hästen bär mer vikt på sin bakdel. Bakdelen sänks genom vinkling av bakben och så att säga sätts dessa djupare in under hästen, vilket gör att framdelen blir bärandes mindre vikt, och genom detta blir högre och lättare.

Grundfas: Takt – Lösgjordhet – Stöd
Du kan inte få hästen lösgjord om du inte först har takt, är inte hästen lösgjord och har takt så får du inte något stöd.

Utveckling av påskjut: Lösgjordhet – Stöd – Schwung – Rakriktning
Du kan inte uppnå schwung om inte hästen har takt, är lösgjord och söker stöd. Rakriktning når man när man har takt – lösgjordhet – stöd  och schwung.

Utveckling av bärighet: Schwung – Rakriktning – Samling
Samling, hit når man inte utan att först ha takt – lösgjordhet -stöd – schwung och rakriktning

När varje av dessa stegs mål är väl uppnådda, så blir summan genomsläpplighet (ridbarhet).

Skala4, liten2.jpg

Genomsläpplighet (ridbarhet)

Målet enligt den tyska utbildningsskalan, är genomsläpplighet (ridbarhet) vilket står för att hästen är korrekt riden och väl utbildad. Genomsläpplighet definieras genom att hästen lydigt och lösgjort, svarar för ryttarens framåtdrivande, sidförande och förhållande hjälpgivningar. Hästen är korrekt och väl utbildad, ger ett välridet intryck.

Genomsläpplighet kan inte uppnås, utan att alla de sex stegen som utbildningsskalan innehåller är väl genomarbetade. Ridbarhet står för sin innebörd, en genomsläpplig häst innehar en mycket hög ridbarhet.

Grundläggande fasen

Steget efter inridning är grundutbildningen, som är basen som senare skall utvecklas vidare under vidareutbildningsprocessen. Att befästa grunderna är en förutsättning för att uppnå målet: Genomsläpplighet. Grundutbildningen tillhör den grundläggande fasen (1-3) det vill säga: Takt, lösgjordhet och stöd.

Den grundläggande fasen bygger på att moment ett är att befästa takten hos hästen. Renheten och regelbundenheten, och att finna ett bra grundtempo anpassat efter ekipaget, som förblir densamma tills ryttaren ber om ett annat tempo. Exempel på taktstörning är fyrtaktig galopp (galopp skall vara en tretaktig, oliksidig rörelse). Andra taktstörningar är passgång i skritt och oregelbundenhet i trav.

När takten är befäst, är det dags att gå vidare till att arbeta med lösgjordheten. Lösgjordheten är en förutsättning för allt korrekt arbete, och hästen skall vara lösgjord såväl fysiskt som psykiskt. En häst som inte är psykiskt lösgjord, kan inte vara fysiskt lösgjord.

Utveckling av påskjutet

När grundutbildningen hos hästen är väl befäst, är det dags att gå vidare till vidareutbildningsprocessen. Under vidareutbildningen behandlas de resterande stegen i utbildningsskalan, 2-5 och 4-6.

Utveckling av påskjutet innebär precis som namnet avslöjar, en utveckling av hästens påskjut genom att ryttaren ber hästen att öka aktiviteten i bakdelen och således trampa in mer mot tyngdpunkten.

Stöd är ett svårt moment, som är en vanlig brist i utbildningen hos dressyrhästar. Ett korrekt stöd krävs precis som de fem andra momenten i utbildningsskalan, för att uppnå genomsläpplighet. Inkorrekt stöd kan leda till taktstörningar hos hästen. Vanliga bekymmer är att hästen arbetar bakom lodplanet, arbetar bakom hand, arbetar med falsk eftergift, hänger i handen på ryttaren, går emot ryttarens hand eller över tygeln.

Att korrigera ett felaktigt stöd är en svår konst. Har en häst lärt sig att arbeta inkorrekt så krävs det en mycket erfaren ryttare för att leda in hästen på rätt väg igen. Vissa hästar har exteriöra avvikelser eller nackdelar som orsakar svårigheter för att på naturlig väg finna ett bra stöd.

Schvung, definieras enligt "Richtlinien für Reiten und Fahren Band 1" (Svensk översättning: Ridhandboken 1), som "en överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt. Hästen rör sig med schvung, när den energiskt lyfter fötterna och i svävmomentet för benen långt framåt.". En häst med god schvung har ett tydligt, avspänt, svävmoment. Ett spänt svävmoment ger balanstrav, vilket är felaktigt. Schvung innebär även att hästen skall svara för ryttarens framåtdrivande hjälper i en korrekt form, och föra den energiska impulsen bakifrån och framåt.

Schvung är en förutsättning för att utveckla bärigheten, även för att rakrikta och samla hästen.

Utveckling av bärigheten

Utveckling av bärigheten innebär arbete inriktat på träning av rakriktning och samling. Detta kan först påbörjas, när de andra faserna och momenten är väl genomarbetade och befästa. Takten skall vara väl befäst i alla gångarter, och hästen skall vara lösgjord och arbetas med ett korrekt stöd i en ändamålsenlig form.

Moment ett vid utveckling av bärigheten, är rakriktningen. Här ligger vikten i att ryttaren förstår, att arbete med rakriktning påbörjas redan vid inridningen av unghästen. Rakriktning är en grundläggande sten, för all ridning. Vid utveckling av bärigheten, syftas arbete med rakriktning däremot på en målinriktad rakriktning, vilket kräver att hästen arbetar med ett gott påskjut och schvung. Rakriktning är även viktigt för hästens fysiologiska hälsa. En häst som inte kan rakriktas korrekt, kommer i det långsiktiga skedet att ådra sig hälsobesvär.

Vid sista skedet under utveckling av bärigheten, riktas arbetet in på samling.

Utbildningsskalans ordning

Den ordning som utbildningsskalans steg är placerade efter, är ingen tillfällighet. Alla de sex stegen är sammanhängande, och genomsläpplighet kan inte uppnås utan att vartenda ett är väl befäst. Dessa steg bör inte placeras i annan ordning, än den tänkta ordningen. Följs utbildningsskalan, så leder detta till en korrekt utbildad häst. Den tyska utbildningsskalan används inte enbart inom tysk dressyr, utan verkar som internationella riktlinjer för utbildning av hästar inom alla discipliner. Även inom andra inriktningar än dressyr, så har ryttaren nytta av en genomsläpplig häst.

Att samtliga av utbildningsskalans moment är väl befästa, innebär inte att inget mer arbete kopplat till denna skala skall ske. Det är viktigt att med jämna mellanrum repetera grunderna, även på högt utbildade hästar. Utbildningsskalan skall verka som en riktlinje inför varje pass, och är den röda tråden inom klassisk dressyr.

I takt med att dressyren har utvecklats, och modern dressyr föddes, så har vikten av en god utbildning många gånger förminskats. Den tyska utbildningsskalan må inte innehålla några genvägar, men korrekt använd leder detta koncept till ett genom åren väl beprövat, gott resultat.

Källa: Allt om hästar och Dressyr i fokus


Lite failbilder

Man kan inte vara vacker jämt








Nu vill jag verkligen bara åka hem

Nu när hemresan är så nära finns det ingenting jag hellre vill göra än att åka hem. Imorgon är det en vecka kvar tills att jag sätter fötterna på svenska mark igen. Jag skulle helst åka idag, men det går inte.
Jag känner mig verkligen färdig här. Ju mer jag tänker på det, desto mindre är chansen att jag kommer tillbaka till hösten, men man vet aldrig.
Just nu är det en Financial Information rapport som jag jobbar med, har haft över en månad på mig att skriva den, men ändå så väntar jag till sista veckan. Det tråkiga är ju att det är ett så fruktansvärt tråkigt företag vi ska titta på.
Därefter måste jag väl ge spanskan en titt också, det är ju tack vare den jag är kvar här fortfarande. Har skriftligt slutprov nästa tisdag. Sen är det över.
På den lite roligare fronten kan väl sägas att jag ska rida imorgon och på torsdag. Imorgon tänkte vi dessutom slå på stort med en uteritt. Håller tummarna för fint väder. Det har ju inte visat sig från sin bästa sida på sitstone.
På torsdag eftermiddag/kväll åker jag till Haslemere och myser med Mädz och alla andra där. Blir nog kvar där hela helgen. Ska bli hur mysigt som helst.

Sen är det måndag och då är det snart över! Underbart!


Mycket större respons än vad jag trodde

Jag blev så glad när jag kollad mailen igår och imorse. Jag har redan fått massor av svar på min jobb/praktik förfrågningar och de flesta är väldigt positiva.
Det trodde jag faktiskt inte att det skulle vara! Nu ska jag sätta mig och maila tillbaka till dem och se vilka som verkar absolut bäst. Vilka som är värda ett samtal och ett besök.


Inspiration

Många intressanta och inspirerande tankar från Jan Brink när han höll utbildning för tränare i USA. Finns mycket att ta till sig även för oss som inte rider på absoluta toppnivå.

http://www.youtube.com/playlist?list=PLB168D5813516BF95&feature=plcp


Världscupfinaler i Göteborg 2013

Nästa år har Göteborg fått den stora äran att arrengera världscupfinalerna i hoppning och dressyr. Hur roligt och spännande känns inte?
Jag som aldrig varit där känner att jag absolut måste besöka Göteborg Horse Show nästa år.



En liten jämförelse

Hittade bilder på Ponti där hon är i princip i samma rörelse, men med ett år emellan. Riktigt roligt att se att trotts att hon inte hade världens rörligaste bakben, var det ett betydligt större steg och påskjut på den senare bilden.
Det är ju alltid svårt att se skillnad på en häst man ser varje dag, därför är det så bra med bilder.
Dessutom är hon bättre i formen och bättre musklad överlag på den andra bilden.


Juni 2010

Juni 2011

Hjälpt framtiden lite på traven

Har ägnat hela morgonen åt att maila olika stall i Sverige för att kolla om dom eventuellt har något att erbjuda mig inför hösten. Skulle vara alldeles toppen om jag hittade något.

Om det är någon som vet något jobb eller vet någonstans där det är värt att prova kan ni väl hojta?!


Som ni ser är jag i stort behov av all hjälp jag kan få i hoppningen

Svar på frågorna i frågestunden

Halleluja! Jag fick faktiskt lite frågor. Tummen upp!


Jag vill inte påstå att jag är bra på det, men jag har gjort allt på min blogg själv. Det finns många bra bloggdesignsidor som jag tagit hjälp av. Annars hade jag inte förstått ett dugg, men de sidorna är så tydliga och lättförstådda att till och med helt otekniska jag klarade av att fixa en helt ok design. Headern är gjord i nått internetprogram. Vill du ha tips på sidor där du kan få hjälp, så hör av dig!


Japp, sedan i år är det helt ok att rida med hjälm även på den internationella arenan. I Sverige måste alla juniorer rida med hjälm oavsett vilken nivå dom rider på. Seniorer får börja rid med hjälm från och med MSV A klasser. För några år sedan var det tillåtet för alla oavsett ålder att rida med hatt från och med MSV B, men det har ändrats.


Absolut, varje dag! Fast på samma gång har det varit/är det en otroligt nyttig upplevelse och jag hade nog inte varit så säker på vad jag vill göra med mitt liv om jag inte hade åkt hit. Dumt kanske att slösa bort ett år, men man får bara leva med vad som händer.


Tack! Låter helt sinnesjukt med så dyra lektioner, men det är väl lyx där borta.
Min utbildning jag går nu är tre år, är på år ett än så länge. Min plan har ändrats ganska radikalt under det här året och jag tänker nog hoppa av (igen) och satsa på hästarna. Det är det jag vill jobba med. Tanken är att utbilda mig till SRL II och jobba på någon trevlig ridskola. Jag tänker försöka söka till nästa sommar och nu i höst/vinter tänker jag antingen gå år två här, men helst av allt vill jag hitta ett jobb med mycket ridning och bara utveckla mig på den punkten. Hoppningen är ju min svaghet och det går inte att bli ridlärare om man får hjärtklappning när man måsye hoppa hinder på över en meter.

Äntligen uppmärksammas orättvisan


Glömde

Vår egen Rolf-Göran Bengtsson slutade på en hedrande sjätteplats efter ett oturligt nedslag i finalomgången.

Alla våra svenska ryttare har placerat sig topp tio! Imponerande!


Så var även hoppningen avgjord

Hoppningens världscup vanns utav amerikanske Rich Fellers/Flexible och på andra plats kom Steve Guerdat med Nino Des Buisssonnets. Båda slutade på ett fel, men Rich hade en snabbare tid. På tredje plats hittar vi Pius Schwizer med Carlina. Både tvåan och trean representerade Schweiz.


Snart ses vi igen

Snart så får jag träffa dig igen! Mycket gråt och många pussar kommer det bli.


Kom ihåg frågestunden!

Passa på att ställa alla frågor ni bara kan!

Här ställer ni frågorna!

image description

Rolf-Göran på femte plats

Efter Rolf-Görans felfria på förmiddagen ligger han femma inför eftermiddagens finalomgång.

Nu håller vi tummarna!


En sista måltid

Ikväll säger jag hej då till Anneli. Så nu har vi ätit lunch och gjort den sista shoppingen.

 


Den uppdaterade framtidsplanen

Jag är ju väldigt, väldigt säker i mitt besult om att det är hästar och undervisning som gäller för mig. Min första tanke var att gå kvar ett år här i London och sen satsa på en ridlärarutbildning till nästa sommar. NU har jag tänkt om lite grann och bestämt mig för att jag ska lite löst leta jobb i sommar när jag är hemma. Hittar jag ett jobb som ger mig möjlighet att rida mycket och framförallt utveckla min hoppning så tar jag det direkt.
Då blir det kanske Sverige redan till hösten alltså.
På ett sätt känns det som det alternativ som ligger mig närmast eftersom jag saknar allt och alla något fruktansvärt därhemma!

Adeline vann igen

Igår avgjordes världcupsfinalen i dressyr. Inte helt oväntat vann Adelinde Cornelissen och fantastiska Jerich Parzival även i år. Hela 86,250 % red ekipaget ihop, dock hade dom tvåan, Helen Langehanenberg/Damon Hill NRW knappt 1% bakom sig.
Den riktiga skrällen stod egentligen italienska Valentina Truppa och Eremo del Castegno för. Dom kom mer eller midnre från ingenstans och placerade sig på en ohotad tredjeplats! Imponerande!

Våra egna stjärnor Patrik Kittel/Toy Story och Tinne Vilhelmson-Silfvén/Don Auriello gjorde också bra insatser och placerade sig i topp tio. Med tanke på att både hästarna gör sin första internationella säsong och är relativit nya i leken är det otroliga prestationer. Patrik och Toy Story placerade sig på en åttonde plats med 75,482 % och Tinne och Anton red in sig på en nionde plats med 74,393%.



Hästhållning ur en helt annan vinkel

Idag var jag och Anneli och hälsade på min flatmate Anneli på jobbet. Hon jobbar på Ross Nye Stables som ligger vid Hyde Park. Jag vill verkligen poängtera att hon inte trivs där och letar nytt jobb. Hon har sedan hon flyttade inte berättat om hur katastrof dom har det på jobbet, så vi bestämde oss helt enkelt för att ta en titt när vi ändå var i krokarna.
Min enda reaktion var HERREGUD!!!!! Om det hade varit i Sverige hade dom haft djurförbud för länge sedan!
Hästarna får aldrig gå ut, de är mitt inne i ett bostadsområde och ja, det kändes kaos.

Nu är stallet alltså nystädat! Den här dörren som stänger in grovfodret är bara som gjord för att någon ska fastna.
Den här trånga långa gången med massa skräp, bland annat kablar och annat elektriskt, var helt oavspärrad. I den här gången stod det även en häst uppstallad när alla hästarna var hemma.
Alldeles för breda spiltor och alldeles för kort eller långt uppbundna. Inget mittemellan.
En rengjord vattenkopp
Inte en enda häst hade ordentliga muskler. Helt tomma i rygg och rumpa. Underhalsar som hette duga och inte en skymt av en överlinje.
Halmen låg helt öppet och allt annat slängt lite håller ombuller. Halmen luktade dessutom damm eller lite mögel.
Foderrummet, helt öppet och inga rejäla lås på lådorna överhuvudtaget.

Mockningsredskap halvt nedtryckta i en tunna.

Lite närmare bild av eletriska saker som ligger väl tillgängligt.

Den här enorma tunnan fick alla hästar fulla med mat två gånger om dagen oavsett storlek på ponny. De fick foder som inte ens elithästar behöver.

Enda stora hästen, fick bära ALLA grövre ryttare

Råttgift helt öppet på golvet där vilken häst som helst kunde traska in om den kom lös.

Här i slängs gödslet, inga gödselstackar här inte.

Ingen häst fick bli lämnad i stallet, så Anneli fick rida ner den och parkera den på banan. Man fick absolut inte hålla i den. Tack och lov att den var snäll!

På skylten står det att dom är British Horse Society godkända. Det var bara den lilla detaljen att dom blev godkända typ 1993, sedan dess har inga återkontroller gjorts.

Jag är så tacksam för att det här är en ovanlig syn i Sverige!

Idag har vi myst

Idag blev det mys med afternoon tea på Lancaster hotel och imorse lite shopping på Primark. Anneli tömde barnavdelningen.




Sista tävlingen med stjärnan

Nu har jag äntligen fixat till filmen från sista tävlingen med Ponti. En LB:3 på hemmaklubben. Gick riktigt bra, men precis som i Botkyrka blev vi bortpuffade från placering i sista stund.


Två sjöhästar

Härliga tider med Sjunkande Skeppet (liten fux), Blå valen (liten ryttare på liten fux) och Drunknande Donnan (sto grå).


Fredagsmys

Eftersom vädret i London visar sig från sin absolut sämsta sida har vi slagit oss ner i soffan med en flaska vin och film. Hade egentligen hellre sett hoppningen och dressyrens finalkval, men det går inte. Kan inte se på SVT Play eftersom vi inte befinner oss i Sverige och vill jag se på FEI TV måste jag betala. Eftersändning blir det alltså.
Istället sitter vi här och tittar på The three musketeers.
Kan tillägga att Anneli fryser, men man kan inte sätta igång värmen i april.


Frågestund

Eftersom jag inte kommer kunna uppdatera så mycket som jag egentligen skulle vilja nu när Anneli är här tänkte jag att vi skulle köra en frågestund.
Fråga vad ni vill om vad ni vill! Kom ihåg att man kan vara anonym om man vill.

På söndagkväll lägger jag upp svaren.


Snyggat till mig lite

Bäst att passa på innan det blir häst på heltid


Då är alla vidare

Då har alla svenska ryttare gått vidare till nästa kval inför söndagens final. Rolf-Göran slutade 6:a i sin klass. Patrik slutade på dryga 72% efter lite små missar och Tinne på dryga 71%.

Härlig start och nu håller vi fortsatt tummarna!


När jag envist stod kvar

Något som jag inte riktigt visste tidigare är att jag är extremt känslig för blod. Jo, jag tyckte alltid det var äckligt med mycket blod på filmer och liknande, men i många fall är det ju inte så konstigt.
Jag fick veta att jag var riktigt känslig för blod en torsdagmorgon i början av 2011. Jag och Mikkis jobbade i stallet och vi insåg snabbt att allt inte stod rätt till med Kuba. Kolik var vår diagnos. Tack och lov hade vi en paroelev som vi satte på att gå med honom, men han blev bara sämre och sämre så vi ringde ut veterinären.
När hon väl kom hade hon med sig tre mer eller mindre hästvanan veterinärstudenter och vi bestämde snabbt att jag skulle hålla i Kuba under undersökningen.
Det slutade med att han skulle sondas. För er som inte vet vad det innebär kör dom upp en slang i näsan och häller på vatten. Dessutom är näshållan full med små fina blodkärl och dom är väldigt tunna och går därför sönder lätt. Ingen skada för hästen, men det kommer mycket blod, speciellt när det blandas med vatten.
I början gick det bra, men ju mer blod det kom desto sämre mådde jag. Efter ett tag tittade veterinären på mig och frågade hur jag mådde. Bara bra ljög jag.
Tydligen blev jag vitare och vitare i ansiktet för inte långt senare erbjöd en av studenterna mig att ta över hållandet, men jag stod envist kvar.
Till slut måste jag sett svimfärdig ut för då tvingade verterinären bort mig och bad en student följa med mig till en plats där jag kunde sitta. Så fort jag satt mig så började jag stortjuta. Den lilla skrämda praoeleven sprang då fort till Mikkis och sa att jag grät för att Kuba skulle dö, men så var det ju inte alls.
Jag grät över blodet, jag grät för att jag mådde illa. Jag var inte ett dugg orolig för Kuba. Han fick spendera några dagar på Ultuna och kom sen hem pigg och glad.

Likadant är det med sår och liknande, är dom för stora eller för blodiga så får jag kväljningar och måste inkalla förstärkning.

Han gick igenom

Tack och lov gick Parzival igenom ombesiktningen nu på morgonen. Kul!


Idag slog jag höjdrekord

Ja, idag slog jag höjdrekord och då menar jag inte i höjdhoppning. Nej, nej, men jag red på den största hästen jag någonsin suttit på. När jag stod brevid med hjälmen på huvudet var hon 15-20 cm högre än mig. Rätt rejäl alltså. Tack och lov var Lucy en pärla att rida. Tur att hästar inte har någon riktigt medvetenhet om sin egen storlek.

Tyvärr fick jag rida med ett gäng riktigt dåliga ryttare idag, så det blev inte så mycket jobb på det sättet. Då kunde jag koncentrera mig på mig själv istället vilket var bra. Idag var hållningen inte bra! Kände hur jag föll ihop och framåt, satt upp ordentligt, men två sekunder senare var jag i en dålig position igen. Något som däremot har blivit mycket bättre är handen! Började lite ostadigt, men efter bara ett litet tag hittade jag en stilla position.

Lucy är en mycket ojämn häst, men ändå inget som var helt omöjligt att göra något åt. Började rida fram i höger varv och det gick ganska bra. Hon ville dock gå lite ställd och böjd i innersidan hela tiden, så det blev att jobba ut henne mot yttertygeln. När jag bytte varv till höger var det som en helt annan häst. Hon var stadig och "jämn" i höger varvet, men när vi kom över i vänster varv hände något. Det var jättejobbigt! Att hitta stöd på höger tygel och ställa igenom vänster sida. Var jättejobbigt! Hon var väldigt svag i sin högersida och det var det som blev fokus att jobba med för mig. Efter lite galopp släppte hon riktigt bra och hon konstrade inte alls lika mycket i omställningar eller varvbyten.
Mot slutet hade jag en jättejämn och trevlig trav mellan hand och skänkel och fick till en kanongalopp på slutet med ingenting i haden!

Att ta sig av och på var däremot ett projekt. När jag skulle hoppa upp så fixade jag stigbyglarna innan (dom vill att man gör det här) och gick sedan till uppsittningspallen. Oj! Jag nådde inte upp till stigbygeln ens från pallen! Hjälp! Med lite trixande så kom jag upp. Att hoppa av var HÖGT! Även fast jag hängde kvar så länge jag kunde blev det ett rejält hopp ner.

Kul var det iallafall!


Härligt, tycker jag!

Saxat från Tidningen Ridsport

Sportbar sänder världscupfinal

17 april 2012

Hoppning Att kunna samlas på en restaurang eller bar för att titta på fotboll eller ishockey är inte särskilt ovanligt - men att det visas hoppning på samma sätt händer inte ofta. Det vill en restaurang i Helsingborg ändra på.

På söndag visar man SVT:s sändning från hoppfinalen i 's-Hertogenbosch, dit Rolf-Göran Bengtsson förhoppningsvis har tagit sig. Sändningen startar klockan 15.00.

Läs mer

 

Härligt med lite nytänkande, eller vad tycker ni?


Nästa besök

Igår lämnade jag av två pojkar på Heathrow. Idag hämtar jag upp en flicka. Anneli kommer nämligen och hälsar på!


Ojdå

Parzival gick inte igenom besiktningen. Vore jättetråkigt om vi inte fick se honom och Adelinde i helgen!
Får hoppas på att han går igenom ombesiktningen imorgon.


Vill ni se mig hoppa?

Vill ni se mig hoppa? Nu har ni chansen!

Det här är den enda hoppfilmen som finns på mig och Ponti. En fjuttig liten studs som vi tog oss över på ridledarkursen efter jag hade haft mitt sammanbrott. Synd att det här är enda filmen eller dokumentationen överhuvudtaget på vårt hoppande tillsammans. Jag hade ju en period när vi faktiskt kravlade oss över 1.10 hinder tillsammans.

Svar på kommentarer

Jag har fått några frågot jag tänkte svara på.


Jag längtar lika mycket till alla läger. Ska bli så otroligt kul att få träffa alla gamla elever igen och träffa alla nya för första gången. Jag bara längtar efter att få ställa mig och undervisa igen.


Ja, egentligen är det dyrt. Eller det är rätt dyrt om man jämför med den ridskolan jag red på som liten. Allt beror på vad man vill göra och hur avancerad nivå man ligger på. Dom har nybörjare, medel och avancerad. Jag tror att det går ganska snabbt att passera nybörjare och medel nivån. Det verkar som att för att anses som avancerad ska man kunna skritta, trava och galoppera utan att orsaka några större katastrofer.

Här är prislistan för normalpriserna:


Nu har jag en sån himla tur att jag ju är student och i och med det får jag betala £28 iställer för £40. Det är toppenbra!
Tittar man överlag på priserna tycker jag inte de skiljer sig så fruktansvärt mycket från priserna på ridskolor i Stockholm. Tittade runt lite och insåg att det fanns ridskolor i Stockholm som till och med hade dyrare timpriser än här.
Det som är bra är också att man inte binder upp sig på ett visst antal gånger, utan man bokar så många lektioner man vill och när man vill.

Äntligen dags för ridning

Snart har det gått en vecka sedan jag red senast. Alldeles för lång tid. Helst skulle jag vilja rids varje dag och då helst flera gånger om dagen.
Det där ordspråket som säger nått att man inte vet vad man har innan man förlorat det stämmer alldeles perfekt.

Imorgon är det som sagt äntligen dags igen!

 


Hej då på flygplatsen

Sitter på Heathrow och tar en fika med Stefan och Niklas innan de åker hem. Själv ska jag vidare och sitta barnvakt.


Vår sista LA

Hittade en film jag inte visat förut. Pontis och min sista LA:4, överlag tror jag det var den ritten som gav mig bäst känsla utav alla våra ritter. Det var också den ritten där jag kände att vi fick en bedömning som faktiskt stämde överens med känslan.
Vi låg på placering hela tiden till sista ryttaren då åkte vi ut. Efter att ha väntat i flera timmar, men vad gjorde det när jag hade Jossa, Lollo och strålande väder?


En tur tillbaka i tiden

Igår gjorde jag något jag inte gjort tidigare här i London. Jag och grabbarna besökte Tower of London. Jätteintressant och spännande!
Massa historia om kungarna och drottningarna genom tiderna. Man fick se kronjuvelerna. WOW! Det är allt jag har att säga! Så mycket diamanter, rubiner, guld och jag vet inte allt. Helt fantastiskt!
Vi tittade på rustningar och vapen och mycket, mycket mer.

En "rolig" sak var att många adliga/rika personer sutiit fångna i Towern. Det var bara det att de levde i princip ett helt vanligt liv lyxiga vånngar med sina familjer. En "fånge" hade till och med sjutton tjänare och fick vistas upp till 21 miles från Towern. När han gjorde det hade dom en "stand-in" för honom på Towern för att vara säkra på att han kom tillbaka.






Varför?

Varför är ni så dåliga på att kommentera? Har mellan 150-200 läsare om dagen, men i princip inga kommentarer.
Det är lite tråkigt att inte någon säger något överhuvudtaget. Det skulle kunna vara för att det jag skriver är ointressant, men med tanke på besöksantalet tvivlar jag på det.

Ni måste ju tycka någonting om någonting jag skriver!


Världscupfinaler

I helgen är det ju dags för världscupfinalerna i hoppning och dressyr. Extra roligt i år är att vi har några riktigt starka ryttare med och det finns faktiskt chans på riktigt bra placeringar.
I hoppning har vi bara Rolf-Göran Bengtsson till start efter att Malin Baryard-Johnsson lämnat återbud. Att ettan på världsrankningen och den regerande Europamästern representerar oss är inte fy skam.
I dressyr har vi Tinne Vilhelmsson-Silvén och Patrik Kittel till start. Utav dom två måste jag säga att jag har störst tilltro på Patrik.

Tidsprogram
Onsdag 18 april
16:00 Rolex FEI World Cup™ Final Warm-up

Torsdag 19 april
19:15 Rolex FEI World Cup™ Final I

Fredag 20 april
12:00 Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix
19:00 Rolex FEI World Cup™ Final II

Lördag 21 april
14:00 Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix Kür

Söndag 22 april
14:00 Rolex FEI World Cup™ Final III

TV-tider
SVT sänder:
Fredag 20 april 16:00 SVT 2: Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix
Fredag 20 april 16:30 SVT 1: forts. Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix
Fredag 20 april 22:15 SVT 2: Rolex FEI World Cup™ Final II
Lördag 21 april 14:20 SVT 1: Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix Kür
Lördag 21 april 16:00 SVT 2: forts. Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix Kür
Söndag 22 april 15:00 SVT 2: Rolex FEI World Cup™ Final III

FEI TV sänder live på webben:
Torsdag 19 april 19:10 Rolex FEI World Cup™ Final I
Fredag 20 april 11:55 Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix
Fredag 20 april 18:55 Rolex FEI World Cup™ Final II
Lördag 21 april 13:55 Reem Acra FEI World Cup™ Final Grand Prix Kür
Söndag 22 april 13:55 Rolex FEI World Cup™ Final III

Arrangörens hemsida: http://www.indoorbrabant.com/en/
Start- och resultatlistor: http://www.indoorbrabant.com/en/results/
Följ tävlingarna på: http://www3.ridsport.se/Tavling/Evenemang/2012/Varldscupfinaleris-Hertogenbosch2012/

Rolf-Göran Bengtsson

Patrik Kittel

Tinne Vilhelsson-Silvén


Tävlingsnivå vs. utbildningsnivå

Nu på sistone när jag har suttit och tittat på hästannonser har det slagit mig hur mycket folk överskattar sina hästar utbildningsståndpunkt, men också hur många väljer att tävla på en nivå hästen inte är färdig för.

Jag tror att många av säljarna idag tror att bara för att man skriver att ens häst är utbildad MSV dressyr eller 120 hoppning så kan man höja priset avsevärt. Att sedan hästen inte alls ligger på den nivån är ingenting som stör dessa säljare.

För att en häst ska vara utbildad på en viss nivå ska den, i mina ögon, ha stadiga resultat på den nivån. I dressyr gäller det att den ska gå program stadigt på över 60% och i hoppning ska den ha felfria grundomgångar. Bara för att man startat en klass innebär det inte att hästen ligger på den nivån!

Jag tycker dessutom att man ska träna en nivå över den man tävlar, allt för att hela tiden kunna ligga på topp och klättra uppåt. Man kan självklart börja rida t.ex LA innan man är befäst i MSV C, men man ska ligga i övergång mellan de klasserna. Jag vet inte hur många filmer jag sett den senaste tiden där hästen ska vara utbildad MSV B, men den har varken form, muskler eller styrka för att gå de klasserna. Folk måste inse att en klass inte bara är rörelser, det är även form och samling som förändras ju högre upp i klasserna man kommer. Jag skulle inte kunna gå in och starta en MSV C med en LB form på min häst. Eller, självklart kan jag, men jag ska inte förvänta mig något resultat med den prestationen.

I hoppning tycker jag att utöver nollade grundomgångar att hästen ska kunna byta galopp i språnget om man rider på en höjd över 1 m. Jag vet inte hur många hästar jag tittat på nu som tävlar på 1.30 nivå, men som inte byter. För att hästen ska vara utbildad en viss nivå ska den, helst av allt, i princip alltid landa i rätt galopp och gör den inte det ska den kunna byta. Om inte annat är det en del av grundridningen på en hopphäst. De flesta hopphästar jag ridit har kunnat byta redan som fyraåringar.

Idagens läge, när det är galet svårt att sälja hästar måste man våga titta på sin häst med ett kritiskt öga och fundera på vad det verkligen är man har i stallet. Man kan inte försöka påstå att en häst har en viss utbildningsståndpunkt och sen bli besviken när man inte får hästen såld pga. överdriven utbildning och därav för högt satt pris.


Otroligt taggad

Jag har en otrolig rid- och hästabstinens nu. Eller det har jag egentligen haft sedan jag hoppade av efter lektionen i fredags. Hade kunnat rida tre hästar till och varit nöjd.
Den här veckan blir det bara ridning en gång och det är inte förrns på torsdag. Hur ska jag klara mig?
Nästa vecka är det tänkt att det ska ridas två gånger och veckan därpå åker jag ju hem. Då blir det kanske någon lite ridtur om någon är snäll, typ Mickis?! Annars flyttar jag ju ner till Öknehult på söndagen veckan jag kommer hem och då kommer jag ju få rida.
Det finns en hel del fina hästar hemma som måste ridas igång. Dessutom kommer det finnas en hel del som behöver ridas till och vissa måste kanske till och med ridas in. Jag känner mig otroligt taggad på det här!
Jag kommer nog få rida så mycket att jag inte kommer känna den minsta abstinensen. Det är precis så det ska vara!
Sen åker jag hem en sväng i början på juni och firar födelsedag och sen är det raka vägen tillbaka för att köra igång lägren!

Längtar!

Helt slut

Idag har vi gått och gått och gått sen gick vi lite mer. Nej, inte riktigt, men det har inte varit mycket sittande iallafall.

Började dagen på Madame Tussaud med allt vad det innebär. Inte mycket har förändrats på de fyra år som gått sen jag var där senast, men det var roligt ändå.
Därefter var det dags för en tur i London Eye och efter det gick vi på London Aqvarium. Kul att se alla fiskar och annat roligt.
Tog oss sedan ut till Knightsbridge och Harrods. Tog ett besök förbi hästavdelningen och blev riktigt besviken. Visst dom har både Kingsland och Pikeur, men dom har valt det sämsta från båda kollektionerna. Trist. Hittade ingenting.

Nu är det dags för middag. Vi kör indiskt idag.

 


Vi fick problem


Top Secret Comedy Club

Igår kväll var vi som sagt på komediklubb. Hur roligt som helst! Top Secret Comedy Club hette det och ligger i Covent Garden, inte långt ifrån plazan. Namnet passar väldigt bra för det kändes väldigt hemligt. Visst det fanns en skylt, men sen var det inte mycket mer. Det var i en källare, det var lite småruffigt. Det fanns en bar. Det stod ett tjugotal plaststolar framställda runt scenen. Ingenting var nytt, men vad gjorde det?
Tre roliga akter och fantastiskt många skratt gjorde kvällen jättelyckad!

Kan verkligen rekommendera ett besök!


Middag på Zizzi

Antipasti att dela till förrätt och pasta till huvudrätt.

Gissa vilken tallrik som är min.


I väntan på middag


Fikamys

Fikamys med grabbarna Grus innan lite shopping på Westfield. Ikväll ska vi på komediklubb


Blir bortskämd

När bror är här blir man ordentligt bortskämd. Titta bara här vilken fin present jag fick.


Chaning of the Guards

På dagen igår var vi ute på lite sightseeing och vi var och tittade på vaktavbytet vid Buckingham Palace. Jag är mest intresserad av att titta på hästarna. Det är både polishästar och "vakthästar". Och vilken skillnad det är på dom!
Jag blir mörkrädd när jag ser poliserna rida sina hästar! Det är plocka och dra. Hästarna är helt tomma i ryggarna och har en underhals som heter duga. Jag vet inte vad det är för bett dom har, tror det är någon form av pelham och de rider på två tyglar och vi pratar inte några fina mjuka händer här inte. Det är antingen sågning eller stenhård hand som gäller. Många av dem sitter med uppåtvinklade sporrar och uppdragna hälar. Sistarna är under all kritik. Nu kanske det ändå kan accepteras att de inte har fantastisk hållning, med tanke på att de nog blir rätt tröttsamt att sitta flera timmar i sadeln.

"Vakthästarna" är jag däremot betydligt mer imponderad av överlag. Störra delen av dem är välmusklade. De är också betydligt mer avslappnade och de flest kommer skrittande i en avslppnad form med halvlånga tyglar. Ryttarna är jag också mer imponerad av. Har kanske något med att man har en viss standard att leva upp till om man ska jobba för drottningen. Fortfarande är det sporrar på, men det är avslappnade skänklar. Det är mjuka följsamma händer. Det är stadiga sitsar och det känns betydligt mer genomarbetat.
Dessutom är det rätt pampigt att se!


Igår gick jag faktiskt ut för en gångs skull

Igår stod det utgång på schemat. Mest för Stefans och Niklas skull, men jag var väl lite sugen också. Var länge sen jag var ute ute. Jag har varit ute på pub och bar en del på sistone, men inte på klubb. Det beror mest på att mina sista klubbbesök inte har varit roliga alls. Inte så att det har hänt något, men jag har känt att jag inte alls uppskattar att gå ut och dans och hålla på längre. Det är inte min stil.

Igår var det alltså en ändring av det som stod på schemat. Förfest här hemma och sedan ut på Roadhouse i Covent Garden. Beccca och Lina hade varit där tidigare, men bara på onsdagar så det här var en ny upplevelse för oss alla. Det hela slutade med att jag inte ens stannade en timme.

Det kostade £12 att gå in, vilket i mina ögon är rätt dyrt. Speciellt när man såg vad man fick för de här pengarna. Väl inne kostade garderoben £1 per saken man hängde in, alltså fick man betala etra för tjocktröjor, halsdukar och liknanade. Det var KNÖKFULLT med folk och man blev bara knuffad fram och tillbaka. Blev man inte knuffad så fick man en armbåge i ryggen eller något liknande. Drickat var dyrt, inte i svenska mått mätt, men i engelska. Tack och lov köpte jag inget. Musiken var.... Ja, jag vet inte ens vad det var för musik. Tror jag kände igen två låtar under hela tiden jag var där. Resten var nån konstig dubstep eller vad det kan heta. Sen körde dom igång ett liveband. Dom drog igång med Sweet home Alabama och det var så långt ifrån musiken de spelat innan att det var skrattretande.

Bestämde mig då för att åka hem, såg till att pojkarna hade min adress. Sa till dom med skarp ton och allvarlig ögon att bara ta en black cab hem, inget annat och så åkte jag hem. Låg i sängen klockan ett. Skönt.

Grabbarna grus dök upp runt tre med McDonalds i högsta hugg. Sen dess har det varit väldigt tyst om dom. Snart dags att väcka herrarna och dra ut på något äventyr tror jag.

Hur som helst kan jag konstatera att jag inte tycker det är roligt att gå ut och dansa. Jag vill gå på pub och bar. Där man kan träffa folk och sitta och snacka. Inte skaka rumpa hela natten.

Out and about


Snart så

Alldeles jättesnart tar jag tunnelbanan hela vägen till Heathrow och möter upp min kära lillebror och hans vän Niklas. Jag hoppas den här Niklas är en trevlig prick. Aldrig träffat honom, men jag litar på min brors omdöme när det gäller vänner.



Och den här bilden får representera Niklas

Har utvecklats så mycket på sistone

Min ridning har verkligen utvecklats enormt mycket på sistone. Jag känner att jag bara blir starkare och starkare och det är i princip varje gång som jag hoppar av hästen och känner mig nöjd med vad jag har presterat.
Jag har ju länge vetat att jag varit "bra" på att rida, men jag var ju så inkörd på att bara rida Ponti att jag inte riktigt hade någon aning om om jag faktiskt kunde rida andra hästar.
Under tiden jag hade Ponti red jag inte många andra hästar. En del blev det såklart på Öknehult, men det var mest ut i skogen eller uppbyggande/sträkande ridning som mest gick ut på att få hästen att förstå vad som var stopp och vad som var start. Jag fastande alltså i en visst sätt att rida, men jag säger inte att jag inte utvecklades. Min ridning utvecklades enormt Ponti. Jag blev mycket starkare i sitsen och utvecklade även den tekniska biten av min ridning.
Nu på sistone känns det däremot som att jag fått ett kvitto på att jag rider bra. Jag känner att jag utvecklas från gång till gång. Om man bortser från den här katastrofala lektionen så har jag alltid varit nöjd med både mig själv och hästen. Jag känner att jag börjat kunna anpassa min ridning efter vilken häst jag sitter på, tidigare "Pontired" jag alla hästar utan att tänka på det. Självklart har jag länge kunnat anpassa vad jag gör på varje häst för att jobba med det som är nyttigaste för den, men nu har jag ändrat min ridning så den blir annorlunda på vilken häst jag sitter på.
Att jag dessutom fått min lilla AHA-upplevelse angånde mina magmuskler och hur jag jobbat med sätet hjälper såklart, men det är inte bara det. Min hand har blivit stadigare och mina ben tuffare. Jag känner verkligen att jag har ork och styrka att rida in hästen i handen.
Att jag dessutom får lite kvitto på detta i och med att jag blir satt på lite speciella och orutinerade hästar och får agera lite försökskanin gör saken ännu roligare!

Jag känner att dressyren verkligen går åt rätt håll. Nu är det dags att återuppta hoppningen igen. Den har ju legat på is under ett bra tag. Tror jag hoppade senast med Harry eller Rambo Öknehult och det var i juli. Alldeles för länge sedan!

Red en så fantastiskt fin häst idag!

Idag fick jag agera försökskanin. Fick rida en ny häst som inte gått lektion tidigare. En 6-årig kille som hette Stan, men vet ni vad? Hans egentliga namn var Sven, men det var så fult tyckte dom att dom bytte till Stan. Som min ridlärare sa, jag vet inte om det är bättre.
Hur som helst hade han bara ridits av personalen tidigare och byggts upp under de få veckor han hade bott på Trent Park Equestrian.
Han var så himla trevlig att rida. Värmde som vanligt upp självständigt, jobbade mycket övergångar och att runda honom runt skänkeln även lite tempoväxlingar för att få honom att kvickna till lite. För ska vi hitta ett riktigt problem med hon så var det hans reaktioner. Han var inte trög eller dum, det tog bara lite för lång tid mellan att hjälpen gavs och att reaktionen kom. Han hade lite långa ledningar. Tror mycket av det kan ha berott på det faktum att han inte var så rutinerad än. Mycket övergångar och jag fick en betydligt kvickare häst.
Innan jag hoppade upp fick jag veta attt galoppen var hans svagaste gångart och då framförallt fattnigarna. Det märkte jag snabbt. Han tog galoppen relativt bra för skänkeln, men det tog som sagt några steg och dessutom kunde han inte jobba kvar i formen. Han slog ifrån sig, landade i galoppen och kom sen snällt tillbaka till en bra arbetsform. Väldigt storgalopperad, men jag hängde med bäst jag kunde.
Dagens övning var att utnyttja hörnen. I varje hörn skulle en tio meters volt läggas och på rakt spår skulle det flyttas, längas, göras övergångar eller vad man tyckte var lämpligt.
Jobbade mest med att få honom kvickare för skänkeln och luftigare i steget. Funkade riktigt bra och han blev kallas fin. Var en härlig känsla när man kände hur man kom ihop och satte under sig djupare. Mycket fattningar, övergångar, halter och igångsättningar var vad som gällde.
Avslutningsvis jobbade vi med skänkelvikningar från kvartslinjen till spåret på ena långsidan och fortsatte med volterna på andra. Nu började lille Stan bli trött och då blev han ostadig och snubblig. Fick dock till några riktigt bra skänkelvikningar innan han la ner verksamheten. Travade av honom riktigt lång och låg och ju mer tygel jag gav desto mer sökte han efter stödet. Härligt när man vet att man jobbat rätt.

Han var en extremt trevlig häst att rida. Väldigt jämn och taktmässig. Lätt i handen och fint mellan hand och skänkel, dessutom var han väldigt liksisdig vilket var roligt. Såklart hade han en lite svagare sida och det märktes snabbt i de små volterna att det var vänstersidan som var jobbig att jobb igenom. Ville inte riktigt sätta under sig vänster bak och då blev han lite rak och rumpan sladdade lite. Märktes också tydligt i sidvärts undan vänster skänkeln. Stadig att rida också trotts att det behövdes mycket ben var det bara att rida honom fram till bettet. En stund var det verkligen bara att sitta och glassa. Lagom stöd i handen, man kände hur bakben kom in djupt och han tuffade på. Riktigt härlig känsla som jag saknat!


Han hade öronen framåt HELA tiden, utom just när Lina fotade.

Lite känslig

Bland det sorgligaste jag vet är när dåliga saker händer gamla människor. Det kan vara alltid från att bussen åker ifrån dom på stan till att någon dör på film. Oavsett vad det är så är det som att skruva på en kran. Jag gråter och jag gråter.
Såg precis det senaste avsnittet av Greys Anatomy och där var det en riktig elak tvist dom körde med. Grät och grät. Jag vet inte varför det är så, men jag är väl svag för gamla människor.


Ett fördöme för dressyrryttare

Visst är det roligt att det går så bra för våra svenska dressyrryttare internationellt nu? Tinne Vilhelmson Silfén har tagit placering efter placering i år. Patrik Kittel har flertalet Grand Prix hästar hemma i stallet. Vi har Michelle Hagman, Mads Hendeliowitz och Jeanna Högberg som gjort riktigt fina resultat internationellt i år. Minna Telde har en riktigt bra tid nere i Spanien just nu.
Det är också just Minna Telde jag tycker är ett föredöme för dressyrryttare på alla nivåer i alla länder. Här har vi en tjej som rider dressyr på absolut högsta nivå och hon vågar gå emot strömmen och rida med hjälm!
Jag tycker det är ett helt fantastiskt ställningstagande och sänder ett enormt bra budskap till alla yngre förmågor!

Att hon sen rider mjuk och fint och kan gå in och vinna en Grand Prix trotts missar i första galoppsslutan och i en av piafferna säger mycket. Här kan ni se den ritten jag pratar om.


Projekt: Eliminera inkräktaren

Eftersom jag har starka bevis för att musen har gjort sig rejält hemmastadd i vår lilla fina lägenhet har jag ägnat mig åt projekt storstädning idag. Gjorde ju även det i måndags, men man kan ju aldrig få det för rent

Först och främst rensade jag bland mina grejer. La bland annat alla kläder jag vet jag inte kommer använda/behöva i sommar i IKEA-påsar. Ska fråga min flatemate om jag kan få förvara det på hennes rum. Hon har ungefär hundra garderober, jag har en. Jag har rensat bland mina smycken. Har samlat ihop en lite samling som jag ska ta med till Sverige och kolla om mamma vill ha. Rensade också i mina lådor och helt plötsligt blev det massor med plats. Måste ju ändå få undan mina grejer eftersom jag ska hyra ut rummet i sommar.

Sen var det dags för grovrengöring av hela lägenheten. Började med att rensa bland våra torrvaror. Blev en hel del som fick gå i soporna. Mer än hälften av vad jag slängde var varken mitt eller Annelies (som för övrigt är namnet på min flatmate). Skrubbade hela köket med ett gott doftanade rengöringsmedel eller jag använde det på alla ytor i lägenheten eftersom det var allrengöring. Gjort rent toaletten, tvättat badkaret, rensat ur kylskåpet, dammsugit bakom varenda möbel och dammsugit soffan.

Ja, nu känns det fräscht och rent och det finns definitivt inte något ätbart för Mr Mus. Ja, jag förutsätter att det är en mus av manligt slag, en kvinnlig mus skulle aldrig bara storma in i någon annans hus.

Jag förstår att ni säkert undrar varför jag inte varit iväg och införskaffat någon lämplig museliminerarsak. Svaret är helt enkelt att jag är för snål. Mitt busskort gick ut igår och jag vill inte fylla på det förrns jag faktiskt ska använda det, vilket är på lördag. Innan dess kommer jag bara åka utanför zon 2 och då kommer jag behöva betala per resa. Har däremot slängt iväg ett sms till Annelie och kollat om hon kunde tänka sig att införskaffa något lämplig mordvapen.


Vill ha till stallgarderoben

Fleece från Pikeur

Tröja från Pikeur

Ridbyxor från Back2Back

Ridbyxor från Catago

Piké från HV Polo

Piké från HV Polo


Mysigt


Inte min natt med ovälkommet sällskap

Haft den värsta natten på länge. Var trött och gick och la mig runt tolv. Hade legat där i ungefär tio minuter när jag helt plötsligt blir pigg som en lärka. Kul! Började pilla med mobilen som är min vanliga rutin för att bli trött, spela nått spel där man måste tänka. Tänker man blir hjärnan trött och då kan man sova. Inte den här gången! Efter ett bra tag insåg jag att det inte skulle funka, gick vidare till att läsa, läste ett bra tag, men det funkade inte heller.
Nähä, ja, men pilla med mobilen igen blev det. Började faktiskt bli trött och fundera på att släcka lampan. Nu är klockan runt två på morgonen.
Vad händer då?
Jo, då ser jag något i ögonvrån som springer över golvet, hör också nått som låter som tassar som pinar på. Shit! Är musen tillbaka? Är musen på MITT rum? Får snabbt en puls på ungefär 600 och börjar överväga att som i min flatmates rum. Fast det vill jag ju inte egentligen. Så jag ger mig ut på uppdrag skrämma fram musen, så den lämnar mitt rum. Eftersom det är mitt i natten är det inte särskilt aktuellt att börja banka och hoppa som jag gjorde förra gången, men skaka och flytta lite möbler kan jag iallafall ägna mig åt. Eftersom jag är övertygad om att den har sprungit in bakom byrån börjar jag skaka och flytta på den.
Nähä, då är det väl bakom sängbordet den befinner sig. Nej, inte där heller. Under sängen då. Nix, inte där heller. Då inser jag att det är en så pass stor glipa under min dörr att musen utan problem kan röra sig fritt in och ut. PANIK! Tack och lov förklarade det ju hur den faktiskt kommit in i mitt rum. Kollade såklart igenom varenda centimeter av väggen för att hitta ett hål, men det fanns inte. Nu vet jag iallafall hur den kommer in på mitt rum.
Den in- och utgång förseglades snabbt med en rejäl handduk. Den kommer få spendera mycket tid på golvet framför min dörr tills det här äckliga musproblemet är löst.
Eftersom jag bara var 85% säker på att jag faktiskt sett musen, jag var faktiskt trött och det var halvmörkt i rummet, bestämde jag mig för att lägga en relativt stor smula på lämplig plats på golvet för att utvärdera sannolikheten att det faktiskt finns en mus i mittt hus.
Mycket riktigt, smulan är bort nu på morgonen!

Vilken skillnad

Sitter och tittar på alla mina Ponti bilder. Vilken skillnad det blev på häst! Från en tanig liten kuse med ingan rump- eller halsmuskler till en liten muskelknutte. Sen är jag glad över den skillnad jag ser på mig själv också. Pinsamt när man ser de tidiga bilderna!

Augusti 2009

Hade precis fått hem henne. Omusklad som sjutton och min sits är ju K-A-T-A-S-T-R-O-F!

Januari/Februari 2010

Här märks det redan skillnad. Mycket mer muskler och en betydligt bättre sits. Fortfarande ganska låg i formen dock.

Juni 2010

Förutom det faktum att vi båda ser betydligt mer välvårdade ut än innan så har vi en mycket starkare häst och en mycket starkare ryttare. I det här skicket åkte vi på ridledarkurs.

Juni 2011

En HELT annan häst som orkar bära sig själv. Stadig på kandar och har fått flera placeringar i regional LA. En betydligt bättre sits hos ryttaren också.

Juni 2011

Springer med lätthet igenom en LA:4 på över 60%. Vid debuten fyra månader tidigare kom vi kanppt över 50%.

Jag har aldrig mött en så arbetsvillig och positiv häst som Ponti. Våra utveckling är något jag är både stolt och lycklig över. Från att inte kunna fatta galopp till att starta MSV C och placera sig i regional LA på mindre än två år är inte jättedåligt.

 


Dagens ridpass

Idag blev jag tilldelad Tom, en föredetta galoppör med lite för lite muskler och en förkärlek för att enbart använda sig av vänster galopp. Hade dessutom inte sett honom ta ett steg på tygeln. Jag var inte jätteimponerad över vad jag visste om honom innan, men man ska såklart alltid testa.
Som sagt har han inte så mycket muskler, är galet oliksidig och lite lagom obalanserad. Klev på ganska bra, men var lite seg att svara för skänkeln. Jobbade på med fri framridning som vanligt. Insåg i samma sekund som sekund som jag kortade tyglarna att det skulle bli jobbigt med den där vänster bogen. Böja vänster och ta stöd på höger var inte roligt och han var otroligt stark i höger tygeln. Eftersom jag gärna blir lite ivrig när hästar är starka började jag jobba lite mycket med handen, för att böja och flytta. Tack var det kom han alldeles för lågt i formen tack vare att jag glömde benen.
Började trava och han kom igenom kroppen rätt snabbt och släppte efter i nacken, fortfarande var han väldigt rak i vänster sidan och jobbade på där med min lite överambitiösa hand. Stundtals släppte han loss i vänster sidan också, men man hade alltid lite mer i vänster tygeln. Eftersom han var lite seg att svara fram för skänkeln blev galoppfattningarna inga höjdare, men vänste galoppen kom bra till slut. Högergaloppen är som sagt hans absolut svagaste punkt, men efter några försök så tog han den gång på gång och kom riktigt fint på tygeln där också. Dock med ett jäka tag i vänster tygeln och dum som jag var kom jag på den bra idéen att "dra" emot. Funkade såklart inte.
Fokus idag låg på en följsam sits och det blev ridning utan stigbyglar. Nu försökte jag taktiken stilla hand och mycket ben, jobba loss honom runt inneskänkeln för skänklarna istället. Mycket halter för att få honom lite kvickare i reaktionerna. Nu kom jag ihåg att jobba med benen hela tiden också och han kom därmed upp i en mycket lämpligare form. Han blev riktigt, riktigt fin här och det var jobbigt för mig. Tummen upp alltså.
Som sista punkt skulle jag jobba på lite med att fatta höger galoppen och det gick helt ok, ända tills helt plötsligt då han redan från början bjuder för höger galopp direkt ur skritt. Det blev en helt fantastisk fattning för den lille mannen.
Avslutningsvis tyckte min kära instruktör att vi skulle testa och se hur han reagerade om jag försökte fatta galopp med lite halvhängane tyglar. Fort gick det, men själva fattningarna var fortfarande lite halvdana. Skulle sen resa mig upp i lättsits och rulla lite, men då blev det för mycket för hans lilla huvud. När sätesstödet försvann så försvann bjudningen och jag fick snart bryta av.
Allt som allt är jag riktigt nöjd och jag blev grymt överraskad över hur trevlig Tom faktiskt var. Han var riktigt mjuk och smidig och inte alls som han sett ut. Kan bero på att jag bara sett honom med en halvgalen italienare på ryggen som körde fullt ös medvetslös och med Lina och då satt jag på fina Noddy och var lycklig, så jag struntade i vad Lina hade för sig.




Ser tydligen sådär übersvensk ut

Idag var jag in på Totally Swedish när jag var ute och sprang några ärenden. Den perfekta affären för dig som längtar efter lite svensk mat och godis.
Direkt när jag kommer in där så säger tjejen i kassan (som jag aldrig sett förr) Hej! På svenska, utan att jag sagt ett ljud. Det har hänt nästan varenda gång jag varit in där. Jag börjar misstänka att jag har ett väldigt svenskt utseende.


På väg hem

Trött och nöj efter dressyr på Tom


Just nu

Efter som jag alltid är alldeles för tidig så sitter jag här på en pall i solskenet och väntar på att få veta vilken häst jag får rida.
Och blogg.se appen vill fortfarande inte samarbeta på bildfronten :(


Dags för ridning igen

En av de två bästa dagarna på veckan är här. Dags för ridning! Hoppas på fina Noddy eller Kaliber eller någon annan ny spännande.

Finbesök på fredag

På fredag får jag fin besök från Sverige. Då kommer nämligen min fina lillebror och hans kompis hit. Hans kompis är lite mystisk, det enda jag vet är att han heter Niklas och att han brukar köra min käre bror till och från jobbet. Hoppas det är en trevlig prick!



Så helgen och början på nästa vecka kommer bestå av turistiga grejer, lite pubhäng, lite shoppping och bara chill med sällskapet från Sverige. Tycker dom kan komma nu! Eller det vore såklart inte så bra eftersom jag inte köpt något dom kan sova på ännu.

Idag gick det tugnt

Idag på spinningen gick det riktigt tungt. Redan från början kändes det som att jag inte skulle orka mycket. Jag kunde nästan inte ha något motstånd alls utan att det kändes som att jag försökte trampa undan flera hundra kilo. Fick ont i knäna och det kändes allmänt dåligt. Det var en sån extrem skillnad att jag till och med började fundera på om handbromsen låg emot lite. Helt omöjligt är det inte, men den troligaste förklaringen är förmodligen att jag inte hade någon bra dag.
Jag hade glömt snyta mig, så jag fick ingen luft genom näsan och igår gjorde jag absolut ingenting, så hela kroppen kändes tung och trött.
Trotts att jag hade ungefär lika mycket motstånd som man har när man varavar ner så kändes det jobbigt och när det är jobbigt är det bara att kämpa på. Såg till att jag hela tiden höll motståndet så att det aldrig började göra ont i knäna och då funkade det riktigt bra.

Nu är det bestämt

Nu är det helt bestämt att jag åker ner till Öknehult redan i maj. Är hemma i Uppsala i ungefär fem dagar och sen åker jag ner.
Det ska ridas igång hästar, ridas igång hästar och ridas in hästar. Det ska fixas och donas. Ska bli hur roligt som helst!
Enda som känns lite sådär är ju att det kommer vara jag och Johanna och Johanna kommer ju behöva hålla reda på ett litet knyte, så jag får väl fara runt där på oinridna polackhästar och hoppas på det bästa. Nej, helt ärligt, så är polackhästarna i 99% av fallen lite för snälla för sitt eget bästa när man ska rida dom och vi får väl hoppas årets skara är lika snälla.
En annan sak som oroar mig en aning är min extrema spökrädsla. Kommer jag kunna sova? Ja, den frågan är väldigt intressant. Förmodligen inte så mycket, men lite och det är bättre än ingenting. Så länge jag slipper sova i läskiga Mamsellen eller Kavaljeren utan får bo nere vid sjön tills det kommer snälla kollegor som kan bo med mig i ridlärarrummet.

Tack HM

När jag var och shoppade alla mina tjusiga grejer för att uppdatera min ridgarderob så fick jag ett presentkort från HM.
Det är någon grej de kör då och då, har fått det en gång förut. £5 att handla för är inte så fasligt dåligt.

Tack säger jag!


Jag är så bra på att baka

Jordnötskakor har blivit lite min specialité. Det går hur snabbt som helst att baka och blir jättegott. Det enda som jag inte lyckats med är att få ihop så många som receptet säger att det ska bli. Receptet säger cirka fyrtio stycken, jag har som mest lyckats med att få ihop tjugo stycken.

Jordnötskakor
  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

15 minuter på 200 grader. Klart!


Ovälkommet besök

Igår låg jag helt oförargligt i soffan och tittade på serier. Helt plötsligt ser jag nått som rör sig i ögonvrån. Tittar igen, men inget är där. Jaja, det var väl bara min fot som rörde sig. Fast, jag borde väl veta om jag rört min fot? Hade en stark känsla av att jag inte rört mig, men det var ändå så att jag accepterade att jag gjort det.
Lite senare så ser jag nått som rör sig igen och den här gången ser jag med säkerhet att det inte är min fot. Det är en mus! Min första reaktion var väldigt lugn och sansad. Jaha, jaja, tänkte jag, en mus. Efter några minuter kom det en betydligt lämpligare reaktion. En mus! I vårt kök! Jag dör! Vad gör man? Köket var/är rent, men min första reaktion var att skrubba hela köket från golv till tak typ, dammsuga och göra allt jag kunde.
Såg den några gånger till under tidig kväll, men då bankade jag bara i bordet så försvann den, sen såg jag den inte på hela kvällen. Från sju till elva när jag gick och la mig för den missing in action.

När jag vaknade imorse fick jag orationell rädsla av att hela köket skulle krylla av möss eller att den lilla musen skulle sitta utanför mitt rum för att attackera. Nu är ju inget av det särskilt troligt och jag har ännu inte sett den. Tack och lov. Idag ska det inhandlas musfällor. Ni kanske undrar varför det inte gjorde igår redan. Jo, för varenda jäkla affär i det här landet var stängda igår. Påsk alltså.

Lagom fräsch

Söndagsmorgonen började med spinning.


Ny bra serie

Jag har hittat ännu en bra serie att kolla på. Tror den börjat gå i Sverige också. GCB heter den. Från början var tanken att den skulle heta Good Christian Bitches, men då blev alla religösa i USA så upprörda att man bytte namn till Good Christian Bells. Det gillades inte heller av den religösa populationen, så det fick helt enkelt bli GCB.

Hur som helst handlar det om Amanda, en kvinna i Kalifornien som är i sina bästa år vars man helt plötsligt dör. Då inser hon att han förskingrat pengar och varit otrogen. Eftersom maken var en buse beslagtas alla deras tillhörigheter, så hon tar sitt pick och pack och flyttar hem till mamma med sina barn. Mamman bor kvar i hennes barndomshem i Dallas rikare områden och kvar bor också en hel del kvinnor som gick i skolan med Amanda. Alla välkomnar i återvändaren med öppna armar och det är här det hela börjar.

Roligt och underhållande! Kan verkligen rekomendera!



Shoppat


Eftersom jag har såååå galet mycket pengar så kände jag att det absolut var nödvändigt att uppdatera min stallgarderob lite. Allt är köpt på HM, så det är inga enorma summor som har gått åt, dessutom var det extremt behövliga grejer som inhandlats. Har inte haft några tjocktröjor att rida i här och ibland blir det kallt med bara piké. Dessutom har jag bara haft typ två tröjor som varit snygga nog att ha att rida i. Snygga? Tänker ni säkert nu, du ska ju bara rida. Absolut, men jag tycker det är väldigt nödvändigt att se snygg och välvårdad ut. Både när man rider och när man undervisar!

Grillat är INTE godast

Är på Westfield och inhandlar lite livsnödvändiga saker som fri och hårfärg. Hur skulle man annars klara sig liksom?
Helt plötsligt svartnar det för ögonen och jag börjar må dåligt. Typiskt, nu har jag slarvat med ätandet igen. Kände på mig att det skulle hända på väg hit, men försökte ignorera det. Det ska man inte göra.
På Westfield (som för övrigt typ är världens bästa shopping centrum) så finns det hur mycket matställen som helst för alla plånböcker. Snål som jag är när det kommer till oväsentligheter som mat så kommer jag på den lysande idéen att gå på Burger King. Jag konstaterar än en gång att grillat INTE är godast. Det är nog inte ens på topp 10.

Nu ska jag fortsätta shoppa lite!


Glad påsk!

Glad påsk alla fina läsare!


Vill ha

När jag ser sånt här vill jag verkligen ha en häst. Det rosa och det blåa är ju bara guldigt! En stor HISS till Lami-Cells Mirage kollektion!


Lite nervös morgon

Vaknade alldeles för tidigt som vanligt, tänk vad skönt det skulle vara om jag faktiskt kunde sova ut ordentligen någon gång. Tydligen är det inte något som jag ska göra. En seger blev det i natt iallafal, jag vågade ligga med ryggen mot rummet! Sergerjubel! Jag har kommit över gröna handen rädslan. Tack och lov för det för den var helt irrationell.
Ligger iallafall i sängen och pillar med telefonen. Sådär som jag alltid gör när jag inte vill gå upp. Helt plöstligt så låser sig hela skärmen. Inget händer, så jag gör den där nödavstängningen som man lärt sig göra. Jaha, då stängdes den av. Saken var bara att sen när jag väl satte igång den igen så började den ladda och hemskärmen kom upp i ungefär två sekunder, sen så kom det där lilla kugghjulet upp igen i tio sekunder, sen hemskärm och så höll den på så. Försökte stänga av och ladda, koppla till datorn. Ja, allt jag kunde komma på.
Såg framför mig hur jag var tvungen att lämna in den på lagning och sen köpa en ny eftersom den hade gett upp hoppet om livet. Så helt plötsligt när jag kollade till den nu så mår den helt bra!
Lycka!

Helt sjuka pengar

När jag åkte hem ifrån stallet idag så satt jag och tänkte på vilka obscena summar pengar man lägger på sina hästar. När jag hade Ponti så hade jag ju turen att ha henne uppstallad på jobbet med 2 ridhus, 3 utebanor och alla sånna lyxgrejer. Det gjorde ju att stallhyran blev betydligt billigare än vad den skulle varit om jag jobbat någon annanstans. För jag insåg snabbt att det var livviktigt med ett ridhus eller en kort skrittur till ett ridhus. Det fanns inga andra alternativ och så fort det är ett ridhus inblandat blir det direkt betydligt dyrare stallhyra.

Jag tränade. Mycket. Minst två gånger i veckan för tränare. Nu fick vi tack och lov rida gratis för chefen, men den andra tränaren var inte grattis. 400 kr för 45 minuter. Ungefär en gång i månaden så red jag två dagaskurs för en tränare som kom från Strömsholm. Det kostade en del det också.

Sen var det foder, jag kunde såklart inte bara låta min stjärna leva på det som ingick i stallhyran. Nej, nej, det gick inte. Hon skulle ha lucern, B-vitamin när det behövdes, E-vitamin och mineraler.

Sen skulle hon såklart skos. När vi flyttade till jobbet så bytte vi också hovslagare. Nu tog inte han några galna summor, men det var ju ändå en rätt rejäl utgift varje månad.

Såklart så skulle det också behandlas när det inte riktigt funkade, så det togs ut massör. Nu gav ju det resultat, så det var absolut värt det.

Eftersom jag mer än gärna spenderar pengar så var det ju ofta vi behövde nya benlindor, schabrak, en ny sadelgjord, ett nytt pannband, ett nytt täcke. Ja, vad som än var snyggt när jag var på nån lämplig hästaffär. Det spelade inte så stor roll vad det var, det behövdes ju!

Sist, men inte minst ha vi ju tävlandet. Engångutgift för hästlicensen. Årlig avgift för min licens. Långtidshyrde en transport eftersom det blev betydligt billigare än att hyra en vid varje tävling (ni ser ju hur ekonomiskt lagd jag är!). Själv startavgifterna gick på minst 250 kr och jag red alltid två klasser. Många helger spenderades på tävlingsplatser i Uppland och Stockholm. Ibland var det riktigt långt att åka. Då tillkommer ju bensinen.

För att sen inte tänka på allt jag köpte till mig själv. Ridbyxor, jackor, tröjor, strumpor, sporrar, stövlar och allt sånt.

Tänk vilka summor man lägger ner. Det är ju flera tusentals kronor i månaden. Utåt sett måste vi hästmänniskor verka helt vansiniga. När jag suttit och funderat på det här hela den långa tunnelbaneresa från Oakwood så kom jag på att det inte fanns något annat jag hellre lagt mina pengar på. Hur jag än vände och vred på det kunde jag varken se det som slösaktigt eller se något annat jag kunnat göra för de pengarna. Och det är sånna här insikter som gör att jag vet. Jag vet att det är det här jag vill hålla på med.

Perfekt start på dagen

Det blev Galileo idag igen, hästen som jag red på min första lektion för några veckor sedan. En äldre herre som varit hopphäst. Lite stel och småknackig i starten, precis somgamla hästar är ibland.
Var bara jag idag för Doriel, gillar henne.
Tydligen hade farbror Galileo varit lite stelare än vanligt i veckan, så fokus låg på att få honom igenom kroppen. I början var det riktigt segstartat. Kom fint i handen, men kom inte riktigt fram för skänkeln. Jobbade mycket övergångar och till slut släppte han till riktigt bra. Dock ville han inte sträcka ut överlinjen riktigt ordentliget. Blev lite kort och hög, så vi jobbabde med att få honom längre och lägre.
Jobbade öppnor på långsidorna och mellantrav på kortsidorna. Vänster öppna var svårt, både för mig och honom. Han ville inte riktigt sätta in vänster bak och då skjutsade han mig utåt i sadeln och gick iväg lite. För att motverka det blev jag lite ivirig med yttertygeln och då fick han inte riktigt möjlighet att sätta in bogen som han skulle. Till slut släppte det och blev helt ok öppnor i vänster varvet. Höger varvet var det inga problem i, dom flöt riktigt bra. Det är lite lustigt för han är mycket svagare i högervarvet, men, men, man får vara glad för det man får. Han är en rätt rejäl häst med ordnetligt steg, så nu har magmusklerna fått jobba.
Galoppen var inte riktigt på topp idag. Han har en tendens att galoppera på bra framåt och helt plötsligt så tycker han det är jobbigt och han börjar backa av. Han kan backa av så mycket att han i princip står på stället och galopperar. Då måste man vara sekundsnabb på att få fram honom igen för annars blir det trav. Gick hyfsat bra och han backade bara av två-tre gånger.
Avslutade med att leka lite med traven för att få hoom ännu mer igenom i kroppen. Mellantrav och korta travsteget. Då kändes han jättefin! Avslappnad, lätt i handen och tog i med bakbenen.



Uppe alldeles för tidigt

Kunde som vanligt inte sova jättebra i natt. Haha, är fortfarande lite rädd för den där gröna handen. Jag vet, det är knäppt. Ni får skratta. Nu är problemet i sig nog inte att jag inte kan sova, utan att jag inte riktigt vågar vända ryggen in mot rummet och då blir jag frustrerad eftersom det är min sovsida, men det blir bättre och ikväll ska jag utmana mig själv!

Nu ska jag iallafall iväg och rida. Vi håller alla tummar vi kan för att det ska bli en rolig häst och en Kasper. Noddy eller Kailber skulle inte sitta fel. Eller kanske testa nån ny?


The Hunger Games

Igår var jag äntligen på bio! Första gången sedan jag flyttade till London. Jag har varit på bio med Mädz i Guildford sen dess, men det räknas ju inte eftersom jag faktiskt inte bor där. Kändes riktigt bra att gå på bio igen. Ni som känner mig vet ju att jag går på bio alldeles för ofta hemma i Sverige.

Filmen var iallafall The Hunger Games och jag tänker gå emot precis alla människor därute och säga att jag tyckte den var KASS! Den var så fruktansvärt uppenbar. Man visste precis vad som skulle hända ifrån första stund. Att det sen tog ungefär en och en halv timme för dom att faktiskt komma ut i skogen och sen var alla död efter tre och en halv sekund gjorde ju inte saken bättre.

Nu har jag inte läst böckerna och dom säger jag ingenting om. Dom är säkert jättebra och det skulle säkert kunnat göras en betydligt mer spännande film än vad dom faktiskt gjorde. Kändes som att jag satt och väntade på att det skulle ta slut från att det började i princip.
Det enda som var riktigt bra var ju Jennifer Lawrence insats, hon är en grym skådespelerska och hon bar upp filmen!


Mycket svenskare än såhär blir det inte

 

 


Sånt här ser man inte i Sverige

När jag kom gående hem från tunnelbanan så ser jag det här passera på gatan precis utanför mitt hus. Mitt inne i London, klockan halv två på en onsdag eftermiddag.



I sig är det ju inte så kul i och med att det var ett begravningsfölje, men vilket sätt att bli förd till den sista vilan! Helt fantastiska hästar och vagn!
Tyvärr fick jag ingen bättre bild eftersom jag försökte vara lite diskret.

Noddy är riktigt top noch!

Efter fredagens hemska upplevelse var det lite med tunga axlar jag begav mig till Trent Park för veckans ridlektion. Jag vill inte ha Kasper igen! Tack och lov slapp jag det och helt plötsligt kändes livet mycket lättare. Däremot fick jag fina Noddy. Jippi, tänkte jag.
Vi fick rida för George (jag det är en flicka) igen. Förra gången vi hade henne var jag inte jättenöjd, men idag var hon verkligen mycket bättre. Förra gången var det inte så mycket lektion, utan mer rida runt. Idag var det tydliga övningar med ett mål.
Värmde som vanligt upp självständigt. Känner ju Noddy ganska väl vid det här laget, så fokus låg på att inte få honom spänd från början. Hans svaga sida är, som jag sagt tidigare, skritten. Han släpper gärna ryggen och börjar nån form av passskritt. Inget sånt idag. Han var fin och avslappnad från början. Kunde till och med rida honom på tygeln så fort jag kortat tyglarna. Lite rak i högersidan som vanligt, men det gick också snabbt att jobba bort. Kändes jättefin redan från start!
Efter framridning var det dags för arbete på medellinjen. Vi skulle vända rätt upp till att börja med i trav och hitta rakheten, rida hörnen och allt sånt. Därefter skulle vi skritta längsmed en bom som låg längs medellinjen och därefter skulle vi göra halt mittför bomen. Jättenyttigt för Noddy då han gärna blir lite slingrig på raka spår och slänger ut rumpan i halter. Nu fick vi till det kanon.
Därefter gick vi över till att jobba med enkla byten mittför bomen, först med trav emellan och därefter med skritt. Helt klart Noddys paradgren. Gick som en klocka! Han blev lite spänd när det var trav emellan, men annars hade vi inga problem. Fattningarna var raka och jämna.
Lite paus och sen jobbade vi lite utan stigbyglar (tack, jättenyttigt för mig!) med sidförande rörelser. Jobbade mest i skritt eftersom han var så härligt avslappnad tänkte jag att det var bästa att passa på att jobba den. Han var så fin, bara flöt undan för skänkeln. Jobbade sen lite trav utan stigbyglar, volter, rakriktning och få upp honom på yttertygeln.

Jag är verkligen nöjd idag. Han var så stadig, fin och avslappnad!


Mot stallet


Lite snurrigt

När jag stod och lagade mat lite tidigare så började jag helt plöstligt svettas, det började snurra i huvudet och jag blev illamående. Hjälp, vad händer? Kändes lite som efter jag hade mina migränanfall som yngre, men eftersom jag inte haft själva migränen känns ju det inte så troligt att det ska ha något med varandra och göra.
Fick gå och lägga mig i soffan, ligga där tills det slutade snurra, gå och röra i maten och sen tillbaka till soffan. Så höll jag på tills jag fått maten färdig.
Jag känner mig ganska säker på att det var nån form av protest från min kropp om att den inte fått i sig tillräckligt med näring under dagen. Konstigt eftersom jag ätit som jag brukar. Fick iallafall i mig lite mat, men var sen tvungen att gå och lägga mig. Låg och vilade i över en timme och nu har jag precis fått i mig lite er mat.
Illamåendet och svettningarna är borta, men huvudet känns fortfarande lite skakigt. Som om allt där inne har blivit lite omskakat och ännu inte hittat tillbaka till sin plats. Usch!


Trångt på gymmet

Som sagt så är det inte mycket som händer i veckan. Någon enstaka aktivitet varje dag. Idag var det spinning som stod på schemat. Testade en ny klass. Överlag var det den hittills jobbigaste klassen. Mycket sprint, mycket uppför och mycket motstånd. Det som däremot ger klassen tummen ner var instruktören. Han var inte tyst en sekund! Jag är all for att peppa och tagga, men han skrek i sitt headset konstant i närmare en timme. Låt oss få lite vila för hvudet också tack!
Han var dock skadad och satt inte så mycket på cykeln själv, han kanske dämpar sig när han frisknar till och också kommer upp på cykeln? Hoppas kan man alltid för jag gillade klassen i sig. Jag ger honom en till chans nästa vecka.

Det var galet mycket folk på gymmet när jag var där! Klassen var fullbokad och ute i själv gymdelen var det nästan överbefolkat. Tisdagar klockan ett verkar vara en magisk tid för folk som vill gymma. Tror i och för sig att det kan ha något att göra med det faktum att det här gymmet ligger mitt ibland massa kontor och grejer. Antar att folk passar på att träna på lunchen.


Sushisug

Grymt sugen på sushi! Var längesedan och jag har ingen som gillar sushi i min närhet.


Kan jag sluta plåga mig själv?

På sistone har mitt stor intresse varit att sitta och titta på hästannonser. Dels därför det är kul och dels därför att om jag ska satsa på ridlärareyrket (vilket jag idag är helt säker på att jag ska) måste jag ha med mig en häst på utbildningen. Problemet är bara att jag blir så galet och sugen och vill ha en häst igår helst. Det är alldeles för lite hästar i min vardag!
Eftersom jag också är helt säker på att jag ska satsa på en häst som är ursnäll i hoppningen är det framförallt allround/hopphästar jag tittar på. Även fast jag egentligen vill ha en dressyrhäst. Det får vi ordna när vi har ett ridlärardiplom i handen!

Vad sägs om dom här?
Genomsnällt sto
Trevligt sto!
Helt underbar häst!
Trevligt allroundsto med utstrålning
Snäll och trevlig allroundvalack

Till dig som vill hoppa
Härlig valack
Allroundsto -99

Jag skulle kunna fortsätta i all evighet. Tycker det är roligt att 99% av alla hästar jag blir intresserad av är sto. Varenda gång jag haft ett sto har jag lovat mig själv dyrt och heligt att aldrig mer igen, men så blir det alltid ett sto igen.

Tråkiga dagar i sikte

Jag har insett att den här veckan inte kommer vara världens roligaste vecka. Har inga direkta planer förutom ridning och träning. Det tar ju lite tid, men resten av tiden då? Vad ska jag göra?
Alla kompisar lämnar antingen staden/landet eller så jobbar de och grejar. Själv så gör jag ju inget av det, utan mest glider runt och tycker det är väldigt synd om mig som inte har något att göra.
SJälvklart står rapportskrivande högt upp på listan över saker som ska göras. Vill ha den klar senast nästa fredag eftersom min fina bror och hans kompis kommer på besök då.
Just ja! Jag har ett inköpsprojekt. Det måste köpas in en lyxig luftmadrass åt herrarna! Nu har jag något att roa mig med under någon dag!
Jag ska även färga håret när jag kommer iväg och köpt färg. Börjar se lite väl randigt ut där uppe på huvudet!


Lyckligt lottad

Måste verkligen påpeka att jag verkligen har världens bästa vänner! På sistone har jag flera gånger blivit påmind om vilka fantastiska männsikor jag har runt mig!

Jag är så otroligt lyckligt lottad som har er och jag älskar er alla!

Alldeles jättemysigt

Haft ett långt samtal med fina Johanna. Är så härligt med sånna vänner som man kan prata med om vad som helst även om man inte pratar varje dag.
Såklart var det mycket prat om sommaren och Öknehult. Ser fram emot sommaren galet mycket! Precis som varje sommar. Det blir jobb läger 1, 2, 3 och 5. Hade gärna jobbat läger 4 också, men då är det ju mys i Turkiet som gäller. Tydligen är jag ensam ridlärare på läger 3 också eftersom det inte var så många anmälda.
Är också nästan bestämt att jag åker ner till Öknehult redan i maj och rider och fixar med det som behövs fixas. Ska bli jättemysigt!
Längtar som tusan!


Nu är det snart slut

Om ungefär en timme är det dags för mitt Finiancial information prov. En och en halvtimme för att svara på 30 multiple choice frågor! Känns som lite väl mycket tid i mina ögon. Speciellt som jag gjorde testprovet på 8 minuter! Vad ska jag göra med resten av tiden?
Efter det här är jag nästan färdig med första året på universitetet!
Det ska skrivas en rapport till Financial information som ska vara inne om en månad. Min tanke är att den ska bli klar senast nästa fredag.
Sedan 1 maj är det dags för spanska skriftligt. Där har vi ock en och en halvtimme för att skriva 250-325 ord. Skojar dom? Det finns ju inte på kartan att man kan behöva så mycket tid.
Tokigt!

Håll tummarna för mig klockan tio (elva svensk tid)!

Lite tips tack!

Jag har en tendens att äta samma saker hela tiden. Jag äter köttfärssås och spaghetti, ungsstekt kyckling, couscous sallad, pastasallad och lax i ugn. Klart det inte är det enda jag äter, men det är alldeles för ofta förkommande rätter i min vardag.
Jag behöver lite tips på goda maträtter! Helst inte superavancerade och med ingridienser som bara finns att köpa på extremt nischade butiker.
Bara för att göra det hela betydligt svårare så är jag ju en alldeles för kräsen människa när det gäller mat.

Några saker som jag inte äter är:
  • Svamp
  • Kassler
  • Korv (går det att byta ut mot sojakorv så går det bra)
  • Skaldjur
  • Fläskkött (fläskfilé är enda undantaget)
  • Lamm
  • Vitt bröd
  • Potatis (kan äta)
  • Rödbetor
  • Mögelost
  • Våfflor

Ja, jag skulle kunna hålla på i evigheterVissa saker äter jag absolut inte och vissa saker äter jag en del grejer av.

Så, har ni några tips på lite maträtter?


Det blir bara bättre och bättre

Jag är så där sorgligt inne i Vampire diaires. Tror utan tvekan att det är den bästa serie jag någonsin sett! Det absolut bästa är ju att det hela tiden blir bättre och bättre. Dom är inne på säsong tre nu och andra serier börjar tappa stinget eller spåra ur någon gång efter säsong två. Inte här inte. Lika spännande, lika underbart - hela tiden! Att det sedan kryllar av snyggingar i serien gör ju inte saken sämre direkt.
När veckans avsnitt slutar börjar jag direkt längta till nästa veckas!


Det finns många som betytt mycket för mig

Jag märker att jag tjatar och tjatar om Ponti här på bloggen. Det beror ju mest på att hon var min bästa vän och hon lärde mig så otroligt mycket. Har aldrig älskat en häst som jag älskat henne. Dessutom kände jag inte att vi var klara med varandra, men det blev som det blev.

En annan häst som har betytt väldigt mycket för mig och som lärt mig väldigt mycket är Nasza. Hon är en korsning lipizzaner/arab, starx över häststrecket och född 1992. Jag började som medryttare på Nasza hösten 2004. Efter bara några månader tod jag över henne på heltid. Till att börja med gick det väl inte så bra, grundridningen var inte den bäst och hennes tidigare ryttare hade ägnat sig åt att såg. Så fröken gick och pendlade med huvudet, hur man än gjorde. Så det blev månader av träning och det blev bättre med tiden, men det var aldrig riktigt bra. Jag som har dille på att tävla bestämde mig ändå för att starta en klubbtävling på Lagga som var min klubb på den tiden. Så dåligt kunde det ju faktiskt inte gå.
Det gjorde det inte heller det blev en vinst i LC:2. Efter den starten var det som att poletten trillat ner, det var en helt annan häst att rida som jag kom hem med.
Forsatte sen under 2005 att åka på klubbtävlingar i LC och LB. Gick oftast bra och vi red alltid på över 60% och det var oftast rosett med hem. På den tiden var det överbefolkat på Laggas klubbtävlingar, i privatklasserna var vi ofta 15-25 startande. Vi blev även klubbmästare 2006. Vår sista tävling var en LB:1 72% med över 30 poäng till tvåan!
2006 tog jag mod till mig och gav mig ut på lokala tävlingar. Jag ingick i klubben DIV 3 lag, tyvärr var det på tiden som det var ryttartest som klass och det var inte så roligt. Några "riktiga" tävlingar hann vi också med en 2:a plats i LC:1 hos UVFK.
Någon hoppning gav vi oss aldrig på egentligen. Hon var alldeles för tittig och jag var alldeles för rädd. Hoppade hemma gjorde vi såklart, men aldrig på tävling. Hade en kompis som skulle starta henne i en klubbtävling, tror det var 90 cm. Hon kom över startlinjen, vände upp på första hindret, men sen var det stopp. Minst 15 m innan. Tre försök, utesluten och på vägen ut hoppade hon det såklart hur snällt som helst.
2006 var också året jag tog studenten och eftersom jag inte visste vad jag ville med mitt liv bestämde jag mig för att sluta hos Nasza. Hade ingen inkomst och kunde därför inte betala för henne.






En rullande start

Börjar den här strålande (men kalla) söndagsmorgonen med ett ordentligt spinning pass. Ska bli sjukt skönt eftersom jag känner att det mest hurtiga jag gjorde igår var att gå till tunnelbanan.
Så kan vi inte ha det!

Sen är det fortsatt läsning av Financial Information som gäller.


En av de roligaste bloggarna därute

Jag hoppas verkligen att alla människor därute med minsta lilla hästintresse inte har missat Havrepappas fantastiska blogg hos Tidningen Ridsport.
Han är en man som innan han träffade en hästtjej inte hade haft något med hästar att göra. Nu skriver han på otroligt humoristiskt och härligt sätt om alla iakttagelser han gör.
Han är ofta anlitad som underhållning på olika hästgalor, bloggar backstage från våra stora hästshower och mycket annat.

Läs bland annat:
Hopp- vs. dressyrtävlingar
Tecken som gör att du vet
Om att vara nummer tre eller sex

Skulle kunna fortsätta i eveighet med alla hans roliga inlägg, men titta själv och få dig ett gott skratt!