Redan 10 år sen

Sitter här framför TV:n och tittar på dokumentär om en man som vill bygga en moské i närheten av Ground Zero. Som man kan gissa har inte idén tagits emot med öppna armar från alla i USA.
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om idén. På ett sätt är det en underbar idé, ett bra sätt att visa på ett öppnare samhälle där alla har rätt att praktisera sin religon. De här människorna som vill göra det här har inget med det som hände då att göra, de har aldrig skadat någon. Ska man träffa alla för något en liten, fanatisk del av ens religon gjort?
På samma gång är det en väldigt dum idé, det är som att be om problem och för vissa är det nog en ren förolämpning mot framförallt de som förlorade nån den 11 september 2001. Ska man inte låta den här platsen var helig för de här människorna som inte har någon grav att besöka?
Jag tror att vilken väg man än går i den här frågan kommer folk bli sårade. Det kommer bli mer ont för en redan skamfilad religon. Är det rätt sätt att "marknadsföra" islam?

Efter den här dokumentären är det en annan om det lilla, lilla sjukhuset som blev tvungen att bli akutsjukhus eftersom alla vägar ut från Manhattan var stängda. Den ska absolut ses.

Men, inser ni att det nu är 10 år sen. 10 år sedan en galen, bitter mans idéer förändrade hela världen. Det är helt absurt hur världen förändrades över en natt, man kan nästan ta på förändringen. Rädslan och säkerhetstänket har tagit oproppitionella former. Folk jagar varandra, en hets efter terrorister som aldrig fanns där tidigare. I en tidigare öppen värld uppmannas man istället se på varandra med misstänksamhet. Är din granne verkligen någon du kan lita på? Den där kvinnan bredvid dig på bussen, vad är det hon läser egentligen? Är hon inte egentligen en muslim?!
För genom sin handling att välja att krascha tre plan på amerikansk mark satte Bin Ladin också ett ansikte på terrorismen. Från och med då är terrorism synonympt med islam och muslimer. Borta var IRA och ETA, nu fanns bara muslimer på terroristkartan.

Är det konstigt att världen håller på att vändas upp och ner, när vi uppmanas att spionera på varandra istället för att vi uppmanas att lära känna varandra, att umgås.
Är inte det bästa sättet att motverka våld och terrorism att sätta ett ansikte på "offret"? Jag har aldrig varit inne på det här med terrorism, men jag kan tänka mig att det är betydligt svårare att ta död på någon som man känner och umgås med.

Jag tycker personligen att vi inte ska vara så snabba att döma varandra. Hela islam och alla muslimer har fått ta smällen för något det inte hade en möjlighet att påverka.
Tänk efter innan du avskriver någon som osäker bara på grund av religon. Under 10 år har vi sett på varandra med ilska, kan vi inte försöka se på varandra med öppna ögon och värme?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback